"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
18°
34,2836 %-0.01
37,0973 %0.24
2.318.165 %0.616
3.000,21 0,25
Ara
İşçi Haber Politika NATO Zirvesi sona erdi: İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diplomatik maratonu

NATO Zirvesi sona erdi: İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diplomatik maratonu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin başkenti Washington'daki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılarak yoğun diplomasi trafiği yürüttü.

Zirvenin ilk günü 9 Temmuz'da Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile görüşen Erdoğan, 10 Temmuz'da Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya geldi. Erdoğan, zirvenin son gününde ise Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Ayrıca, zirve kapsamındaki oturumlar ve toplantılarda da birçok liderle sohbet etti.

MACRON İLE UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI KONUŞULDU

Erdoğan ile Macron arasındaki görüşmede, Türkiye ile Fransa arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşı ve İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları gibi bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Erdoğan, Türkiye ile Fransa ilişkilerinin her alanda geliştirilmesinin önemini vurgulayarak, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin canlandırılması gerektiğini ve bu konuda desteklenmesini beklediklerini dile getirdi.

İsrail'in ateşkes konusunda Batılı ülkeler tarafından teşvik edilmesinin bölgesel ve küresel barışa katkı sağlayacağını belirten Erdoğan, Fransa'nın da bu süreçte somut adımlar atmasının faydalı olacağını ifade etti.

ERDOĞAN, STARMER'I TEBRİK ETTİ

Erdoğan, İngiltere Başbakanı Starmer ile yaptığı görüşmede, Türkiye ile İngiltere arasındaki ilişkilerin her alanda geliştirilmesi için yeni adımlar atabileceklerini ve bu olumlu seyrin artarak devam etmesini arzu ettiklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel konuları da ele aldıklarını, Starmer'ı yeni görevi için bir kez daha tebrik ettiğini ifade etti.

"İSRAİL'E BASKI YAPILMALI"

Erdoğan, Almanya Başbakanı Scholz ile yaptığı görüşmede, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının sona erdirilmesi ve ortaya çıkan ateşkes fırsatının değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, İsrail'e baskı yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, çatışmaların bölgesel yayılmasını önlemek için uluslararası çabaların artırılmasının önemine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin canlandırılması için Almanya'dan destek beklediğini de dile getirdi.

"ARABULUCULUK DAHİL HER TÜRLÜ GİRİŞİME HAZIRIZ"

Erdoğan ile Zelenskiy arasındaki görüşmede, Ukrayna-Rusya savaşının seyri ve bölgesel küresel konular ele alındı.

Görüşmede, Türkiye'nin Ukrayna-Rusya savaşının adil bir barışla sonuçlanması için çabalarını sürdürdüğünü ve Karadeniz Tahıl Girişimi'nin yeniden canlandırılması için çalışmalar başlattığını belirten Erdoğan, Türkiye'nin barışa zemin oluşturmak adına arabuluculuk dahil her türlü girişime hazır olduğunu ifade etti.

İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİ GÜÇLENMEYE DEVAM EDECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Meloni ile görüşmesinde, iki ülke ilişkilerinin atılacak adımlarla güçlenmeye devam edeceğini ve bu yönde çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.

Erdoğan, bölgedeki gerilimlerin barış yoluyla sonlandırılması için Türkiye'nin üzerine düşen görevi yerine getirdiğini ve bunun için tüm ülkelerin çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.

KOMŞULUK ESASINA DAYALI DAYANIŞMA SÜRÜYOR

Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile görüşmesinde Türkiye'nin Yunanistan ile iyi komşuluk esasına dayalı, dayanışma ruhunu güçlendirme çabalarını sürdürdüğünü ve bu çabaların artarak devam edeceğini ifade etti.

Erdoğan ayrıca, Ukrayna ve Filistin'deki çatışmaların sona ermesi için olumlu çabaların artırılması gerektiğini, bölge ülkelerinin bu coğrafyalarda barışın tesisi için birlikte çalışmasının önemli olduğunu vurguladı.

MACARİSTAN İLE BÖLGESEL-KÜRESEL KONULAR ELE ALINDI

Erdoğan'ın Macaristan Başbakanı Orban ile görüşmesinde, iki ülke ilişkileri, Türkiye'nin Avrupa Birliği katılım süreci ve bölgesel-küresel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Türkiye'nin Ukrayna-Rusya savaşı ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının sona ermesi için barışçıl çabalarını sürdürdüğünü vurgulayarak, uluslararası toplumun bu bölgelerde barışın tesisine destek vermesi gerektiğini belirtti.

Ayrıca Erdoğan, Macaristan'ın dönem başkanlığı sırasında Türkiye'nin Avrupa Birliği katılım sürecinin canlandırılması ve ilişkilerin ilerletilmesi konusunda destek beklediğini ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *