"Haberin İşçisi"
İstanbul
Hafif yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,0278 %0
41,1642 %-0.17
3.772,73 % 0,13
3.162.377 %-0.983
İşçi Haber Politika Ön seçim sandığı nedir? CHP neden ön seçim yapıyor?

Ön seçim sandığı nedir? CHP neden ön seçim yapıyor?

Ön seçim sandığı, siyasi partilerin adaylarını belirlemek için düzenlediği seçimlerin yapıldığı yerlerdir. Bu sandıklarda, genellikle parti üyeleri veya delegeler oy kullanarak adayları seçerler. Ön seçimler, demokratik katılımı artırarak seçim sürecini daha şeffaf hale getirmeyi amaçlar. CHP tarafından 81 ilde gerçekleştirilen ön seçim, sandıklarda kullanılan oylar ile Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu’nun destek sayısını belirlemiş olacak.

Okunma Süresi: 1 dk

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 23 Mart 2025 tarihinde düzenlenen ön seçim ile cumhurbaşkanı adayını belirlemeyi amaçlıyor. Bu seçimde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tek aday olarak yer alırken, CHP'nin bu süreci sadece aday belirleme değil, aynı zamanda demokrasiye olan bağlılıklarını ve siyasi baskılara karşı kolektif bir duruş sergileme fırsatı olarak da görüyor. Ön seçim, partinin içindeki katılımı artırmak, şeffaflık sağlamak ve üyelerin demokratik haklarını kullanabilmesi için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Dayanışma Sandığı

CHP, ön seçimde "dayanışma sandıkları" kurarak, parti üyesi olmayan vatandaşların da oy kullanabilmelerine olanak tanımıştır. Bu sandıklar, sadece bir oy verme alanı değil, aynı zamanda demokrasiye sahip çıkmanın ve hukukun üstünlüğünü savunmanın sembolü olarak kabul ediliyor. Dayanışma sandıkları, geniş katılımı ve demokratik değerleri teşvik etmek amacıyla kurulmuş olup, tüm siyasi partilerden ve farklı görüşlerden kişilerin katılımını teşvik ediyor.