"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,2251 %0.18
36,7919 %0.27
3.389.713 %-0.39
2.963,30 -0,49
Ara
İşçi Haber Sağlık 40 yaşın üzerindekiler dikkat! Glokom riskine karşı kritik uyarı geldi

40 yaşın üzerindekiler dikkat! Glokom riskine karşı kritik uyarı geldi

Uzman isim, glokomun erken tanı ve tedaviyle kontrol altına alınabileceğini vurguladı. İlerleyici bir hastalık olan glokomda düzenli göz kontrolleri ve erken müdahale büyük önem taşıyor. Tedavi, göz içi basıncını düşürmeyi hedefliyor.

Bayındır Söğütözü Hastanesi Göz Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tamer Takmaz, glokomun erken tanı ve tedaviyle kontrol altına alınabileceğini belirtti.

Bayındır Sağlık Grubundan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Takmaz, düzenli göz kontrollerinin ve erken müdahalenin glokomun ilerlemesini durdurmada kilit rol oynadığını ifade etti.

Glokomun ortaya çıkmasında çeşitli risk faktörlerinin etkili olduğunu aktaran Takmaz, "40 yaş üzerindeki kişilerde glokom riski artıyor ve bu risk yaşla birlikte daha da yükseliyor. Aile öyküsü, göz içi basıncının yüksek olması, göz travmaları, geçirilmiş bazı göz ameliyatları, diyabet ve hipertansiyon gibi kronik hastalıklar ile uzun süre steroid kullanımı da glokom riskini artıran etkenler arasında yer alıyor." ifadelerini kullandı.

GLOKOM İLERLEYİCİ BİR HASTALIK

Glokomun ilerleyici bir hastalık olduğuna ve erken tanının önemine dikkat çeken Takmaz, "Özellikle risk faktörlerine sahip kişilerin düzenli göz muayeneleri hayati önem taşıyor. Glokom, genellikle göz içi basıncının artması sonucu retina gangliyon hücreleri ve görme sinirinde hasar oluşturarak geri dönüşümü olmayan görme keskinliği ve görme alanı kayıplarına, körlüğe yol açabiliyor. Erken tanı ve tedavi ile kalıcı görme kaybı önlenebiliyor." değerlendirmesini yaptı.

Takmaz, glokomun erken tanı ve tedaviyle kontrol altına alınabileceğini vurgulayarak, düzenli göz muayenelerinin bu süreçteki önemine dikkati çekti.

GLOKOM TEDAVİSİNİN TEMEL AMACI NEDİR?

Glokom tedavisinin temel amacının göz içi basıncını düşürerek görme sinirindeki hasarı önlemek olduğunu belirten Takmaz, şunları kaydetti:

"İlaç tedavisi kapsamında göz damlaları veya ağızdan alınan ilaçlar kullanılarak göz içi basıncı kontrol altına alınır. Lazer tedavisi, göz sıvısının dışa akışını artırmak, düzenlemek ya da sıvı üretimini azaltmak amacıyla uygulanır. Cerrahi müdahale ise ilaç ve lazer tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda tercih edilir ve hastanın durumuna en uygun yöntem seçilerek uygulanır."