"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2549 %0.1
37,1235 %0.27
2.302.683 %-1.64
3.016,66 0,81
Ara
İşçi Haber Sağlık ALS hastaları için umutlandıran haber: Yapay zeka destekli robot kol geliştirildi

ALS hastaları için umutlandıran haber: Yapay zeka destekli robot kol geliştirildi

ALS hastalarının günlük yaşamlarını kolaylaştırmak üzere 5 yıl önce hazırladıkları bir proje üzerine çalışmalara başlayan SAÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammed Kürşad Uçar, TÜBİTAK'tan da destek alarak robot kol geliştirdi.

Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalarını umutlandıracak gelişme Sakara Üniversitesinde (SAÜ) gerçekleştirilen çalışmalar ışığında ortaya çıktı. 

Robot kolun ticarileşmesi için çalışmalar sürerken, projenin çalışmalarında bölüm öğrencilerin dönüşümlü olarak yer aldığı öğrenildi. 

Yapılan çalışmalar kapsamında robot kolun, beyindeki elektriksel hareketleri ölçmede kullanılan elektroensefalografi (EEG) başlığı aracılığıyla çalışması sağlandı. 

"YÜZDE 97 DOĞRULUK ORANIYLA ÇALIŞIYOR"

2011 tarihinden bu yana biyomedikal sinyal işleme ve yapay zeka alanında çalışmalar yürüttüğünü AA muhabirine aktaran  Dr. Muhammed Kürşad Uçar, çalışmalarına hareket yeteneklerinin kısıtlı olması nedeniyle zorluklar yaşayan ALS hastalarının günlük yaşamlarını kolaylaştırmak için hazırladığı projeyi dahil ettiğini belirtti. 

Açıklamalarının devamında Uçar, şu ifadelere yer verdi:

"Amacımız ALS hastalarının satranç oynama, su içme, masanın üzerinden bir şey alma gibi belirli ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve sadece beyin sinyaliyle çalışan bir donanım gerçekleştirmek. Geliştirdiğimiz prototip sistem yüzde 97 doğruluk oranıyla çalışıyor." 

"İLERİ SAFHASINDA DIŞ İSKELETİ GELİŞTİRİLEBİLİR"

Robot kolda yapay zeka modüllerini kendilerinin oluşturduğunu belirten Uçar, şu sözleri sarf etti:

"Kendimiz işleyip makineye gönderebiliyoruz. Şu ana kadar 20'den fazla öğrenci bu proje için çalıştı. Nihai aşamada insanlar bunu alıp evde kullanabilir. Bir de bunun ileri safhasında dış iskeleti geliştirilebilir. Bu gördüğümüz robotu vücudumuzu tamamen saracak şekilde mekanik bir hale getirebiliriz. Mekanik hale getirdikten sonra ALS hastaları kalkıp yürüyebilecek konuma gelebilir. Yani başlangıçta ona su vermek için kullanırken ikinci aşamada ona dış iskelet olarak evin içerisinde yürüme kabiliyeti kazandırma hedefimiz var. Tabii onun için de biraz daha donanımın gelişmesi gerekiyor."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *