"Haberin İşçisi"
İstanbul
Hafif yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,0278 %0
41,1642 %-0.17
3.772,73 % 0,13
3.162.377 %-0.983
İşçi Haber Sağlık Aşırı uykunuz varsa dikkat! Hangi hastalıkların habercisi olabilir?

Aşırı uykunuz varsa dikkat! Hangi hastalıkların habercisi olabilir?

Uzman doktor, aşırı uykunun kalp hastalığı, depresyon, bağışıklık sistemi gibi hastalıkların habercisi olabileceğini belirtti. İdeal uyku süresinin 7-9 saat olduğunu vurgulayan uzman isim, uyku sorunlarına karşı profesyonel desteği önerdi.

Okunma Süresi: 3 dk

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Uyku Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Sinem İliaz, aşırı uyku süresinin kalp hastalıkları, diyabet ve bilişsel gerileme gibi sağlık sorunlarına işaret edebileceğini bildirdi.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, ideal uyku süresi yetişkin bireyler için günde 7 ila 9 saat olarak kabul ediliyor. Ancak bu sürenin düzenli olarak aşılması, metabolik bozukluklar, uyku apnesi gibi rahatsızlıklar ve zihinsel gerileme ile ilişkilendiriliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. İliaz, uyku eksikliği kadar fazla uyumanın da sağlık açısından risk oluşturabileceğine dikkati çekti.

FAZLA UYKUYA DİKKAT!

"Fazla uyku, uyku apnesi, hipersomni gibi uyku bozukluklarının yanı sıra, depresyon, bağışıklık sistemi hastalıkları, hormon dengesizlikleri ve kalp-damar hastalıkları gibi birçok sağlık sorunuyla ilişkili olabilir." diyen İliaz, kontrolsüz ve uzun süreli uykunun vücutta farklı rahatsızlıklara yol açabileceğini ve bu durumda bir uzmana başvurulması gerektiğini vurguladı.

İliaz, uzun süreli uykunun, Alzheimer ve demans gibi bilişsel rahatsızlıkların yanı sıra, diyabet ve kalp hastalıklarının gelişme riskini artırabileceğini belirterek, sürekli aşırı uyku ihtiyacı hisseden kişilerin mutlaka tıbbi destek alması gerektiğini aktardı.

Hafta içi yetersiz uyuyanların hafta sonları fazla uyuyarak bunu telafi etmeye çalışmasının yaygın bir alışkanlık olduğunu anlatan İliaz, bunun kısa vadede fayda sağlayabileceğine ancak uzun vadede sağlıklı bir çözüm olmadığına işaret etti.

‘GÜN İÇİNDE 30 DAKİKA EGZERSİZ YAPMAK ÇOK ÖNEMLİ’

İliaz, bilimsel çalışmaların, kaybedilen uykunun tamamen geri kazanılamayacağını gösterdiğine dikkati çekerek, "Vücudun biyolojik ritmi bozulduğunda, uyku kalitesi düşer ve bu durum fiziksel ve zihinsel sağlığı olumsuz etkileyebilir." ifadelerini kullandı.

Sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmanın, en önemli çözüm olduğunu kaydeden İliaz, düzenli uyku alışkanlığının sağlık üzerindeki olumlu etkileri olduğunu aktardı.

İliaz, sağlıklı ve düzenli bir uyku için bazı temel alışkanlıkları hayata dahil edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Her gün aynı saatte yatıp kalkmak, biyolojik ritminizi koruyarak uyku kalitenizi artırırken, sabah saatlerinde güneş ışığı almak vücudun doğal döngüsünü dengelemeye yardımcı olur. Uykuya geçiş sürecini iyileştirmek ve daha dinç hissetmek için gün içinde en az 30 dakika egzersiz yapmak büyük önem taşıyor." değerlendirmesini yaptı.

AKŞAM SAATLERİNDE TÜKETİLEN KAFEİN VE ALKOL UYARISI!

Akşam saatlerinde kafein ve alkol tüketimini sınırlandırmanın, uykuya dalmayı kolaylaştırarak, kesintisiz bir uyku süreci sağladığına işaret eden İliaz, şunları kaydetti:

"Eğer gün içinde kendinizi yorgun hissediyorsanız, 20-30 dakikayı aşmayacak kısa bir şekerleme yapmak enerji seviyenizi yükseltebilir. Son olarak, stres yönetimi uyku kalitenizi doğrudan etkilediğinden, meditasyon, kitap okuma veya hafif müzik dinleme gibi rahatlatıcı aktiviteleri alışkanlık haline getirmek, daha iyi bir uyku düzeni oluşturmanıza yardımcı olacaktır."

İliaz, uyku problemleri yaşayan bireylerin profesyonel destek almasının kritik öneme sahip olduğunu belirterek, "Sağlıklı bir yaşam için ne az ne de fazla uyku idealdir. Düzenli, kaliteli ve yeterli uyku sağlığımız için kritik bir faktördür. Sürekli yorgunluk, uyku düzensizliği veya aşırı uyuma ihtiyacı hissedenlerin mutlaka bir uzmana danışması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA