"Haberin İşçisi"
İstanbul
Hafif yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,0278 %0
41,1642 %-0.17
3.772,73 % 0,13
3.162.377 %-0.983
İşçi Haber Sağlık Astım ve KOAH hastaları dikkat! Çöl tozu geliyor

Astım ve KOAH hastaları dikkat! Çöl tozu geliyor

Uzman doktor, çöl tozlarının astım ve KOAH hastalarında solunum sorunlarını tetikleyebileceğini belirtti. Hava kirliliğinin arttığı dönemlerde maske takılması ve dışarıda uzun süre kalınmaması gerektiğini vurguladı. Öte yandan uzman isim, "Çöl tozunun yoğun olduğu bu dönemde dışarı çıkmak, özellikle astım, KOAH gibi hastalıkları olan kişiler için daha büyük risk taşıyabilir" dedi.

Okunma Süresi: 3 dk

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, özellikle astım ve KOAH başta olmak üzere risk grubundaki bireylerin çöl tozlarına karşı dikkatli olması gerektiğini bildirdi.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, yakın zamanda Türkiye'yi etkisi altına alması beklenen çöl tozu, hava kalitesini düşürerek solunum yolu hastalıklarını tetikleyebiliyor. Bu durum havanın kalitesinin bozulmasına ve özellikle solunum yolu hastalıklarının artmasına neden oluyor.

ÇÖL TOZU, ASTIM KOAH VE ALERJİYİ TETİKLİYOR!

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Akkoyunlu, çöl tozlarının organik ve inorganik maddeleri taşıdığı için akciğerlerde birikerek enfeksiyonlara ve alerjik reaksiyonlara yol açabildiğini belirtti.

Akkoyunlu, bu tozların, astım, KOAH ve alerji gibi solunum yolu hastalıkları bulunan bireylerde hastalıkları tetikleyebildiğine dikkati çekerek, "Ayrıca, solunum yollarına giren bu maddeler, özellikle hassas kişilerde, akciğerleri olumsuz etkileyebilir ve bazı durumlarda hastaların iyileşmesini zorlaştırabilir. Çöl tozu, akciğerlerdeki dokuya zarar verebilir ve uzun vadede nefes almayı zorlaştıran hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir." ifadelerini kullandı.

İnorganik tozların akciğerlerde yoğun bir şekilde birikmesinin, sadece astım ve KOAH hastalarını değil, aynı zamanda bu rahatsızlıkları olmayan sağlıklı bireyleri de etkileyebildiğine işaret eden Akkoyunlu, çöl tozlarının yoğun bir şekilde solunduğunda akut alerjik reaksiyonlara yol açabileceği uyarısında bulundu.

DIŞARIDA UZUN SÜRE KALINMAMALI

Akkoyunlu, bu tozların solunmasının akciğerlerde akut hastalıkları tetikleyebileceğini ve intersel akciğer hastalığı gibi daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurgulayarak, bu sebeple çöl tozlarının yoğun olduğu dönemlerde dışarı çıkmak zorunda kalındığında maske takmanın büyük önem taşıdığını anlattı.

Maskenin, havadaki tozların büyük bir kısmını tutarak akciğerlere ulaşmalarını engellediğine değinen Akkoyunlu, "Dışarıda uzun süre kalmak yerine mümkünse kısa süreli yürüyüşler yapmak ve fiziksel aktivitelerden kaçınmak gereklidir. Hareket etmek daha fazla nefes almamıza neden olur ve dolayısıyla daha fazla tozu akciğerlerimize almış oluruz. Bu önlemler, sağlığımızı korumak için oldukça kritik rol oynar." değerlendirmelerinde bulundu.

ÇÖL TOZU NE KADAR SÜRECEK?

Akkoyunlu, çöl tozlarının etkisinin ne kadar süreceğini, coğrafi hareketliliğin ve hava koşullarının belirlediğini aktararak, şunları kaydetti:

"Bu tozlar, genellikle 3-5 gün süren bir süre zarfında hava kirliliği oluşturur. Ancak, bu süre zarfında yağmur yağarsa, tozlar yere inerek havadaki yoğunluğunu azaltır ve daha temiz bir hava solunur. Yağmur, tozları bir bakıma temizleyerek akciğerlerimizi korur. Ancak, çöl tozunun yoğun olduğu bu dönemde dışarı çıkmak, özellikle astım, KOAH gibi hastalıkları olan kişiler için daha büyük risk taşıyabilir. Bu nedenle, hava raporlarını takip etmek ve çöl tozunun yoğun olduğu dönemlerde dışarı çıkmaktan kaçınmak ya da en azından maskesiz dışarı çıkmamak oldukça önemlidir. Ayrıca, bu tür dönemlerde, özellikle bronşit gibi akciğer enfeksiyonlarına yatkınlığı olan kişilerin daha fazla dikkat etmesi, solunum yolları ile ilgili sorunların önüne geçilmesine yardımcı olur."

Kaynak: AA