"Yeni dönemde aile hekimliğini ön plana çıkaracağız" diyen Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, gerçekleştirilecek çalışmalar ile birlikte 7 bin aile hekiminin birer "sağlık danışmanı" olarak çalışacağını açıkladı.
Bakanlığın yol haritası hakkında konuşan Bakan Memişoğlu, şu bilgileri paylaştı:
"TEŞVİK EDECEK ADIMLAR ATACAĞIZ"
"Birinci basamak sağlık hizmeti sunan aile hekimliğini kuvvetlendirirken, vatandaşlarımızın aile hekimine başvurmalarını teşvik edecek adımlar atacağız. Sorunların köküne gidecek, sorunları kökten çözme gayretinde olacağız. Aile sağlığı merkezlerimizdeki kurum kültürünü daha ileri seviyeye taşıyacak ve merkezlerimiz ile 2. ve 3. basamak sağlık kuruluşlarını entegre edeceğiz.
"BUNU TOPLUMSAL POLİTİKA HALİNE GETİRECEĞİZ"
Bakanlık görevine başladığımda ilk gittiğim yer Kahramanmaraş'ta aile sağlığı merkeziydi, ikincisi eczaneydi. Güçlendirme sadece Bakan olarak benim veya Bakanlık olarak bizim yapabileceğimiz bir şey değil. Bunu toplumsal politika hâline getireceğiz, Bakanlığımızın ana politikası yapacağız. Sağlık sisteminin hem sağlık çalışanları hem de toplum açısından daha da iyi noktaya gelmesi amacıyla çalışacağız. İnsanlar kendi sağlığını korumak için yardımcı olmuyorsa kamu otoritesi ne yaparsa yapsın başarılı olamaz, çünkü toplumun buna inanması ve inandırılması gerekir.
"BİLİMİN VE TEKNOLOJİNİN DE GELİŞTİRİLECEĞİ ALANLAR"
Şehir hastanelerine 'sağlığın fiziksel şaheserleri' diyorum. Şehir hastanelerini Türkiye'nin geleceği ile ilgili sağlık bilgisinin üretileceği, çalışmaların yapılabileceği, sadece hizmet alanında değil, Türkiye'nin medarıiftiharı olacak bilimin ve teknolojin de geliştirileceği alanlar olarak planlıyoruz. Şehir hastanelerinde yalnızca destek hizmetleri firmalar tarafından yönetiliyor. Özel sektörün gelişmesi kamunun ilerlemesine de destek sunuyor. Şehir hastanelerinde bazı değişikliklere ihtiyaç olabilir, ancak hastaneler konusunda kötü algı oluşturmak yanlış."
MAYMUN ÇİÇEĞİ VE COVID 19 AÇIKLAMASI
Kenidisine yöneltilen soruyu da yanıtlayan Bakan Memişoğlu, "Maymun çiçeği ve COVID-19 ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. Ancak şu anda herhangi bir alarm durumumuz söz konusu değil" açıklamasında bulundu.
Ayrıca Memişoğlu, COVID-19 salgını döneminde dünyada 2 senede 6 milyon kişinin hayatını kaybettiğine, dolaşım hastalıklarından ise her yıl 17 milyon kişinin yaşamını yitirdiğine dikkat çekti.
Memişoğlu, eczanelerde ilaç temini konusundaki soruları da cevaplayarak, eczanelerde ilaç sorununun olmadığını, konunun doğrudan ilaç markası üzerinden değil etken maddesi üzerinden değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
YÖK İLE İŞ BİRLİĞİ
Öte yandan YÖK ile iş birliği konusunda da açıklamalarda bulunan Memişoğlu, bazı branşlarla ilgili YÖK ile çalıştıklarını, istihdama göre planlamalar yapacaklarını ve insan gücü planlamasını YÖK'e ileteceklerini bildirdi.
Memişoğlu, üniversitelerin gelecekteki sağlık hizmeti kapasitesi ve niteliğini etkilediğini de açıklayarak şu ifadelerde bulundu:
"Yönetici olarak görevimiz doğruyla yanlışı ayırmak, haklının hakkını savunmak, doğruyu takdir etmek ve yanlışı cezalandırmaktır."