"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Rain and snow
1°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,4592 %0.37
38,1983 %-0.2
3.511.566 %-0.549
3.438,13 0,27
İşçi Haber Sağlık Bazı insanların teninin kötü kokmasının sebebi ne? Genetik faktörler etkili mi?

Bazı insanların teninin kötü kokmasının sebebi ne? Genetik faktörler etkili mi?

İnsanların vücut kokusunun genetik faktörlere bağlı olarak değişebileceğini belirten uzmanlar, ABCC11 genindeki farklılıkların ter bezlerinin çalışmasını etkilediğini açıkladı.

Uzmanlar, koltuk altı kokusunun oluşmasının genetik faktörlerle doğrudan ilişkili olduğunu belirtiyor. ABCC11 genindeki değişiklikler, özellikle zorlu egzersizler veya uzun süreli aktiviteler sonrası kötü kokuya yol açabiliyor. Yapılan araştırmalar, terlemenin genetik varyantlara bağlı olarak farklılık gösterdiğini ortaya koydu.

Kötü kokuya yol açan ter moleküllerinin üretimi, genetik varyantlara bağlı olarak değişiyor. GG genotipine sahip kişiler genellikle daha güçlü kokular yayarken, AA varyantına sahip olanlar daha az koku üretir. Bir araştırmaya göre, katılımcıların sadece yüzde 2’si AA genetik varyantına sahipken, bu varyant genellikle Asya kökenli bireylerde daha yaygın.

Vücut Kokusunu Etkileyen Genetik Faktörler

ABCC11 geninin, ter bezlerinden salgılanan ve bakterilerle etkileşime girerek kokuya dönüşen moleküllerin üretimini düzenlediği bilinmektedir. Terleme, vücutta kokuya yol açan molekülleri serbest bırakırken, bakteriler bu molekülleri parçalayarak güçlü kokulara dönüştürür.

GG genotipine sahip bireyler, deodorantları daha fazla kullanma eğilimindedir. Bir araştırma, GG varyantına sahip kadınların AA varyantına sahip olanlardan 10 kat daha fazla deodorant kullandığını göstermektedir. Bunun nedeni, kokuya yol açan moleküllerin daha fazla olmasıdır. 

Uzmanlar, aerosol gazları içeren deodorantların zararlı olabileceğini ve alerjik reaksiyonlara yol açabileceğini belirtiyor. Bunun yerine, benzoil peroksit veya Hibiclens gibi bakterileri öldüren ürünlerin kullanılması öneriliyor. Dr. Kornmehl, koltuk altı terlemesi olan hastalarına etkili ter önleyici ürünler kullanmalarını tavsiye ediyor.