Okulların tatil olmasıyla çocuklar da tatil moduna girdiler. Geç uyuyup geç kalktılar. Kahvaltılarını aksattılar ve geç saatlere kadar aksayan bir kahvaltı serüvenine sahip oldular. Ardından gece yarısına yakın yenilen akşam yemekleri ve dondurma, fast food, paketli gıdalar derken her şey kontrolden çıktı. Böylece yaz döneminde düzensiz beslenme ortaya çıkmış oldu. Gelişme çağındaki çocuklarda yetersiz beslenme nedeniyle demir, kalsiyum, D vitamini, iyot eksiklikleri daha sık görülmeye başlandı.
Şimdi ise okullar açıldı ve çocukların erken yatıp erken kalkma gibi alışkanlıkları oluşmaya başladı. Peki, düzenli ve sağlıklı beslenme rutini kısa sürede nasıl oluşturulur? Nelere dikkat etmek gerekir? Beslenme alışkanlıkları çocukların başarısını nasıl etkiler? Bu ve benzeri sorular aklınızı karıştırıyor olabilir. İşte konu hakkındaki uzman görüşleri şöyle; uzmanlar çocukların okula gitmeden önce mutlaka kahvaltı yapmalarını öneriyor. Çocuklar iştahsız olarak uyanabilirler, iştahsızlık durumunda da en azından protein için bir peynir, bir dilim ekmek yemek dahi yeterli olacağı söyleniyor. Ya da ev yapımı poğaçalar, sandviçler de tercih edilebilir. Tabii ki velilerin de bu sağlıklı beslenme rutinlerini oluşturması gerekiyor.
Bir diğer konu ise, beslenme çantası...
Bu noktada velilerin de kontrollü olması gerekiyor. Beslenme çantası bu nedenle önemli. Çocuklar fast food yiyecekleri tercih etmek istiyor. Bu noktada ya evden beslenme çantası götürülecek ya da çocuğun en azından günde bir süt içmesi, bir bardak yoğurt yemesi gerektiğini bilmesi gerekecek. Bu tarz konularda çocuk, ebeveynleri tarafından yönlendirilmelidir. Çünkü; yetersiz beslenen çocuklarda vitaminsizlik görülür.
Eğer günlük bir tane süt, yoğurt, yeterli peynir tüketmiyorsa, protein almıyorsa çocuk, bu noktada demir eksikliği, kalsiyum, D vitamini, iyot eksiklikleri olabilir. Ardından çocuklarda enerji oluşması için de çikolata, şekerleme çok tercih edilmemeli. Onun yerine potasyumdan, magnezyumdan zengin olan kuru meyveler, cevizler daha çok bunlar tercih edilmeli. Fruktozdan zengin besinler, paketli gıdalar obezitenin birinci nedeni olarak görülüyor, ergenlik ve okul çağı çocuklarında. Unutulmamalıdır ki; doğru beslenme başarıyı etkiler.