Dünya'dan Hilal Sarı'nın haberine göre; Omicron piyasaları sarstı. Tedarik darboğazları ve enerji kriziyle toparlanmada ivme kaybeden küresel ekonomilerde şimdi de COVID- 19'un yeni varyantından kaynaklı endişeler yaşanıyor. Önceki varyantlara göre çok daha bulaşıcı ve aşıya dirençli olduğu düşünülen Omicron, hisse piyasalarından petrole, kripto paralardan tahvil getirilerine birçok varlık sınıfında düşüşlere yol açtı.
Dünyada yeniden gündeme gelen kapanmalar, ekonomik faaliyetlerin daha da yavaşlayacağına işaret ediyor. Uzmanlar, artan risklerle birlikte, dolar da dahil güvenli liman para birimlerinin ve sabit getirili varlıkların daha iyi performans sergileyeceği görüşünde.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Omicron" adı verilen ve hızla "endişe verici varyant" olarak tanımlanan yeni COVID-19 varyantının zaten tedarik darboğazları ve enerji kriziyle boğuşan küresel ekonomide iyileşmeye büyük engeller oluşturmasından endişe ediliyor.
Güney Afrika bağlantılı uçuşların gerçekleştiği İngiltere'de ve Avrupa Birliği'nde birçok ülkede tespit edilmeye başlayan varyant sınırların tekrar kapanmasına ve gece kulübü ve barlarda saat kısıtlamaları getirilmesi gibi reel ekonomileri doğrudan etkileyen kısıtlamaların geri gelmesine neden oluyor. İngiltere ülkeye giren herkese "PCR testi negatif çıkıncaya kadar" izolasyon koşulu getirdi. ABD, İngiltere, Kanada ve birçok AB ülkesi Güney Afrika ve bazı Afrika ülkeleriyle uçuşları tekrar askıya aldı. İsrail sınırlarını tüm yabancılara kapattı. İsviçre karantina gerektiren ülke listesine İngiltere, Çekya, Hollanda, Mısır ve Malawi'yi de ekledi.
Vakaların zaten hızla artmakta olduğu ve 4. dalga yaşanan Avrupa'da yeniden daha bulaşıcı bir varyantın ortaya çıkması yılın en fazla alışveriş yapılan dönemi olan Noel tatili öncesinde büyük belirsizlik yaratıyor ve zaten hız kesmekte olan ekonomik iyileşmede hızlı bir gerileme yaşanacak olmasından endişe ediliyor. Diğer varyantlara göre çok daha kolay bulaşabildiği ve aşılara karşı daha dirençli olduğu tahmin edilen ve ilk Güney Afrika'da görüldükten sonra Delta gibi hızla tespit edildiği ülke sayısı her saat artan OmiKron, şimdiye kadar tespit edilen varyantlara göre "çok daha fazla" mutasyon taşıyor olması nedeniyle hem bilim insanlarını hem hükümetleri alarma geçirmiş durumda.
"Önlemler bilim insanlarına zaman kazandıracak"
22 Kasım'da tespit edilen virüsün 9 Kasım'da gelen bir hastadan alınan örnekte tespit edilmesi, virüsün hızlı bir şekilde farklı ülkelere yayılacak vakti olduğu endişesini doğuruyor. DSÖ İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın da dediği gibi hükümetler şu anda "bilim insanlarına zaman kazandırmak amacıyla" kısıtlamalara karşı tepkilerin büyüdüğü bir dönemde COVID-19 kısıtlamalarını tekrar geri getiriyor. Aşı üreticileri de hızla Omicron çalışmalarına başlıyor.
"Piyasalar pandeminin bitişini kutluyordu; Bam! Daha bitmedi"
Hükümetlerin ve sağlık otoritelerinin yeni varyantın yayılmasını engellemek için hızla aldığı kararlar hem reel ekonomileri hem finans piyasalarını yeniden sarsıyor. Cumberland Advisors'dan Baş Yatırım Stratejisti David Kotok'un da ifadeleriyle "Piyasalar pandeminin bitişini kutluyordu. Bam! Daha bitmedi". OANDA piyasa analisti Craig Erlam'a göre en endişe verici şey henüz yeni varyant hakkında çok bilgi olmaması ancak "Delta'dan daha sorunlu olacağına dair işaretler mevcut. Piyasadaki en büyük korku ise varyantın aşılara karşı dirençli olması." Erlam yatırımcılar nezdindeki endişe halinin varyantla ilgili yeni net bilgiler gelene kadar hafta boyunca etkili olmasını beklediklerini aktarıyor. Toronto merkezli CIBC Capital Markets'tan Foreks Stratejileri Direktörü Bipan Rai ise varyantın spike proteininde çok fazla mutasyon olmasının birçok piyasa oyuncusu tarafından "Pandemide yeni bir evreye giriyoruz" şeklinde yorumlanmaya başladığını aktarıyor. Rai "Yeni karantina ve kısıtlamalar devreye sokulabilir ve kesinlikle yeni aşılara ihtiyacımız olacakmış gibi duruyor" diyor.