"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Şiddetli yağmur
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.394.693 %0.214
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber Sağlık COVID hastalarında kronik yorgunluk riski 4,3 kat artıyor

COVID hastalarında kronik yorgunluk riski 4,3 kat artıyor

Son federal araştırma, COVID-19 geçirenlerin kronik yorgunluk geliştirme olasılığının, enfeksiyon geçirmeyenlere kıyasla dört kat daha yüksek olduğunu gösteriyor. Hastaların yaşadığı bu riskin vurgulanmasıyla birlikte, hastalığın uzun vadeli etkileri hakkında daha fazla farkındalık ve erken müdahale çağrıları yapılıyor.

Çarşamba günü yayımlanan yeni bir federal araştırmaya göre, COVID-19 hastalarının kronik yorgunluk geliştirme olasılığı, virüsü kapmamış olanlara kıyasla en az dört kat daha fazla.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden (CDC) araştırmacılar, Washington Üniversitesi'nden Şubat 2020 ile Şubat 2021 arasında COVID-19'u doğrulanmış 4.500'den fazla hastanın elektronik sağlık kayıtlarını inceledi.

Ortalama 11,4 ay boyunca takip edildiler ve sağlık verileri benzer özelliklere sahip 9.000'den fazla COVID-19 olmayan hastanın verileriyle karşılaştırıldı.

Adsız tasarım (3)

4,3 KAT DAHA FAZLA!

Çalışmada, COVID-19 olmayan hastalarla karşılaştırıldığında, test sonucu pozitif çıkanların %68 oranında yorgunluk riski altında olduğu ve takip döneminde kronik yorgunluk geliştirme olasılıklarının 4,3 kat daha fazla olduğu tespit edildi.

COVID-19 enfeksiyonunu takiben yorgunluk; kadınlar, yaşlılar ve diyabet, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve duygudurum bozukluğu gibi diğer tıbbi durumları olanlar arasında daha yaygındı.

Ayrıca araştırmacılar, enfeksiyondan sonra yorgunluk gelişen COVID-19 hastalarının, yorgunluk yaşamayan hastalara kıyasla hastaneye yatış veya ölüm gibi çok daha kötü sonuçlara sahip olduğunu tespit etti.

Yorgunluk gelişen 434 COVID-19 hastasının %25,6'sı takip süresi boyunca birden fazla kez hastaneye kaldırılırken, yorgunluk gelişmeyen 4.155 hastanın %13,6'sı hastaneye kaldırıldı.

Adsız tasarım (2)

YORGUNLUĞU OLAN COVİD-19 HASTALARININ ÖLME RİSKİ DAHA YÜKSEK 

Öte yandan, yorgunluğu olan COVID-19 hastalarının ölme riski daha yüksekti. Takip süresi boyunca, yorgunluğu olmayanların %2,3'üne kıyasla yorgunluğu olanların %5,3'ü hayatını kaybetmiştir.

Çalışmanın araştırmacıları, "Verilerimiz COVID-19'un yeni yorgunluk tanılarında önemli bir artışla ilişkili olduğunu ve hekimlerin yorgunluğun akut COVID-19'dan bir yıl sonra ortaya çıkabileceğinin veya yeni fark edilebileceğinin farkında olması gerektiğini göstermektedir" diye belirtti. 

"Yorgunluk ve klinik sonuçlar arasındaki olası ilişkiyi daha iyi anlamak için gelecekte yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır."

Yazarlar, yüksek yorgunluk oranlarının "enfeksiyonları önlemek, ihtiyacı olanlara klinik bakım sağlamak ve akut COVID-19 sonrası yorgunluk için etkili tedaviler bulmak için halk sağlığı eylemlerine olan ihtiyacı güçlendirdiğini" ekledi.

ERKEN MÜDAHALE ÇAĞRISI

Araştırmacılar ayrıca, yorgunluk ve diğer uzun COVID semptomları konusunda farkındalığın artırılmasının, COVID hastalarının risklerini azaltmak için gerektiğinde erken müdahale talep etmelerine yardımcı olmasını umuyor.

Sonuçlar, hastaların %12,8'inin COVID-19 enfeksiyonundan sonraki altı ay içinde yeni bir yorgunluk teşhisi aldığını ortaya koyan elektronik sağlık kayıtlarına ilişkin ABD-İngiltere ortak çalışması da dahil olmak üzere önceki raporlarda görülenlerin üzerine inşa edildi.

Kaynak: ABC News

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *