"Haberin İşçisi"
İstanbul
Hafif yağmur
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9556 %-0.08
41,2092 %0.02
3.799,58 % 0,00
3.247.529 %2.974
İşçi Haber Sağlık Demansa yakalanmamak için ne yapılmalı? Uzmanlar kritik uyarıyı verdi

Demansa yakalanmamak için ne yapılmalı? Uzmanlar kritik uyarıyı verdi

Uzman doktor, düzenli fiziksel aktivitenin beyin sağlığını koruyarak demans riskini önemli ölçüde azalttığını vurguladı. Haftada 35 dakika egzersiz, demans riskini %41, 140 dakika ise %69 oranında düşürüyor. Hareketsiz yaşam ise beyin sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor.

Okunma Süresi: 3 dk

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Bölümünden Prof. Dr. Talip Asil, düzenli fiziksel aktivitenin beyin sağlığını koruduğunu ve demansa yakalanma riskini azalttığını belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, özellikle yaşlı bireyleri etkileyen demansın gelişim riskini tespit etmeye yönelik küresel ölçekte bilimsel çalışmalar devam ediyor.

Johns Hopkins Üniversitesinin "Herhangi Bir Dozda Orta ile Şiddetli Fiziksel Aktivite, Kırılganlık Durumuna Bakılmaksızın Tüm Nedenlere Bağlı Demans Riskini Azaltır" (Moderate-to-Vigorous Physical Activity at any Dose Reduces All-Cause Dementia Risk Regardless of Frailty Status) adlı yeni araştırmasına göre, egzersiz süresi arttıkça demans riski daha da düşüyor.

FİZİKSEL AKTİVİTE ÇOK ÖNEMLİ!

Birleşik Krallık'ta yaşayan yaklaşık 90 bin yetişkinin akıllı saat tipi hareket ölçer cihazlarına kaydedilen verilere dayanan araştırmada, 4 yılı aşkın süre takip edilen katılımcılar arasında 735 kişiye demans teşhisi konuldu.

Bu bireyler arasında haftada en az 35 dakika orta ila yoğun fiziksel aktivite yapanlarda demans gelişim riski, yüzde 41 oranında azaldı. Haftada 140 dakika veya daha fazla egzersiz yapan bireylerde ise bu oran, yüzde 69'a kadar yükseldi. Bu durum, ilerleyen yaşla fizyolojik rezervlerin azalmasına bağlı oluşan güçsüzlük hali ve stres durumlarına adaptasyonun bozulması olarak tanımlanan "kırılgan" bireylerde de gözlemlendi.

HAREKETSİZ YAŞAM BEYİN SAĞLIĞI İÇİN CİDDİ BİR RİSK!

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Talip Asil, demansın, ilerleyen yaşla ortaya çıkan en yaygın nörolojik hastalıklardan biri olduğunu ve özellikle yaşlı nüfusta hızla yayılan bir sağlık sorunu haline geldiğini belirtti.

Araştırmayı değerlendiren Asil, "Özellikle Alzheimer kaynaklı demans, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürüyor. Ancak yeni bilimsel veriler, demansın tamamen kaçınılmaz olmadığını gösteriyor. Düzenli fiziksel aktivite, beyin sağlığını koruyarak bu riski azaltabiliyor. Haftada sadece 35 dakika hareket eden bireylerde bile ciddi bir risk azalması görülmesi, bu konuda atılacak adımların ne kadar önemli olduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Bu bulguların, özellikle hareket kabiliyeti kısıtlı bireyler için büyük önem taşıdığını kaydeden Asil, hareketsiz yaşamın, beyin sağlığı için en büyük tehditlerden biri olduğuna işaret etti.

DEMANSA YAKALANMA RİSKİ NASIL AZALTILIR?

Çoğu yaşlı bireyin hareketsiz kalmayı tercih ettiğini aktaran Asil, "Oysa bu araştırma gösteriyor ki, günde sadece 5 dakika bile hareket etmek, uzun vadede beyin sağlığını korumaya yardımcı olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Demans riskini azaltmada fiziksel aktivitenin yanı sıra sağlıklı beslenmenin ve düzenli doktor kontrollerinin de büyük önem taşıdığına değinen Asil, beyin sağlığını korumanın, yaşam kalitesini belirleyen en kritik unsurlardan biri olduğunu kaydetti.

Asil, demansa yakalanma riskini azaltmak isteyen bireylere," Her gün en az 5-10 dakika hareket etmek, kısa yürüyüşler yapmak bile beyin sağlığını destekleyebilir. Beslenme alışkanlıkları da gözden geçirilmeli. Özellikle Akdeniz tipi beslenme, beyin fonksiyonlarını koruyucu etkilere sahip. Düzenli sağlık kontrolleri de ihmal edilmemeli. Yüksek tansiyon, diyabet ve yüksek kolesterol gibi hastalıklar, demans riskini artırabilir. Harekete geçmek için hiçbir zaman geç değil. Küçük adımlarla büyük fark yaratabilirsiniz." tavsiyelerinde bulundu.

Kaynak: AA