Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, vitamin ve takviye kullanımında dikkat edilmesi gereken noktaları vurguladı. AA muhabirine konuşan Usta, ehil olmayan kişilerin bu alanda eğitim vererek yanıltıcı önerilerde bulunduğunu belirtti.
TAKVİYE KULLANIMINDA ARTIŞ
Usta, Türkiye ve dünya genelinde vitamin takviyelerinin kullanımının yaygınlaştığını ifade etti. ABD'den kaynaklanan "fonksiyonel tıp" uygulamalarının, Kovid-19 salgını sonrası bu durumu daha da artırdığını söyledi. İnsanların, magnezyum, D vitamini ve çinko gibi takviyeleri almak için baskı altında hissettiklerini belirten Usta, bu tür yanlış uygulamaların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.
Her bireyin sağlık ihtiyaçlarının farklı olduğunu belirten Usta, "Herkese aynı tedavi uygulanamaz," diyerek astım hastaları için bile 20-30 farklı ilaç olduğunu hatırlattı.
C VİTAMİNİ UYARISI
Yüksek doz C vitamini almanın böbreklere zarar verebileceğini de ekleyen Usta, "Doğru beslenmek, kaliteli uyku almak ve mevsimsel besinlere yönelmek en sağlıklısı," dedi. Portakal gibi doğal kaynaklardan vitamin almak yerine takviye kullananların sayısının arttığını da sözlerine ekledi.
Sporcuların gereksiz yere amino asit takviyelerine yönlendirildiğine dikkat çeken Usta, bu takviyelerin içindeki glutamatın beyinde hasarlara yol açabileceğini açıkladı.
DENETİMLER
Usta, takviye ürünlerinin üretiminin titizlikle denetlenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, aralıklı oruç ve ekmeği bırakma gibi önerilerin herkes için uygun olmadığını belirtti. Özellikle diyabeti, kalp rahatsızlıkları veya hamilelik durumu olanların dikkatli olması gerektiğini ifade etti.
Usta, bu tür uygulamaların yanlış yönlendirilmesi durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, kişiye özel önerilerin ancak uzmanlar tarafından yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.