"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Hafif yağmur
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,0522 %0.16
37,2664 %0.34
3.528.499 %0.551
3.360,57 -0,13
İşçi Haber Sağlık Dişlerin büyük düşmanı asitli içecekler! İşte zararları

Dişlerin büyük düşmanı asitli içecekler! İşte zararları

Uzman doktor, asitli içeceklerin diş aşınmasına etkilerini açıkladı. Asidik içeceklerin tüketimi sonrası dişlerin fırçalanmaması gerektiğini belirten uzman isim, erozyonun nedenlerini ve diş sağlığı için alınması gereken önlemleri anlattı.

Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Bilinç Bulucu, asitli içeceklerin tüketimi sonrası dikkat edilmesi gereken noktaları derledi.

Üniversiteden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Bulucu, diş aşınmasının, dişlerin sert dokularının çürüksüz kaybı olarak tanımlandığını belirterek, bunun diş hekimliğinde giderek artan sıklıkta karşılaşılan bir problem olduğunu aktardı.

Son yıllarda diş aşınmasındaki artışın önemli nedenlerinden birinin, insanların dişlerinin ağızda daha uzun süre kalması ve bu süreçte dişlerin daha fazla aşınmaya maruz kalması olduğunu kaydeden Bulucu, "Dişlerde görülen aşınmalar, genellikle hafif şiddetteki mekanik, kimyasal ve fiziksel etkiler sonucu meydana gelir." ifadesini kullandı.

ASİTLİ İÇECEKLERİN DİŞLERE ETKİSİ!

Bulucu, özellikle asidik yiyecekler ve içeceklerin diş minesi üzerinde yıkıcı etkiler yarattığına dikkati çekerek, "Asidik içeceklerin tüketime bağlı olarak dişlerde meydana gelen erozyon, aslında bakteriyel bir süreçten ziyade kimyasal bir olaydır." bilgisini paylaştı.

Erozyonun, ağız pH'ının diş minesinin kritik pH değeri olan 5,5'in altına düşmesi sonucu ortaya çıktığına işaret eden Bulucu, "Asit ataklarının sıklığı ve süresi arttıkça, diş minesinin yapısı bozulur. Erozyon özellikle üst keser dişlerinin ön yüzeylerinde, dişeti üçte birinde disk şeklinde, düz ve cilalı yüzeyler olarak kendini gösterir. Bu durumda hassasiyet oluşmasa da estetik açıdan bozulmalar görülebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Bulucu, erozyonun iki farklı nedeninin olduğunu vurgulayarak, bunların dış kaynaklı nedenler ve iç kaynaklı nedenler olduğunu anlattı.

UZMAN İSİM: ASİTLİ İÇECEKLER DİŞ MİNESİ ÜZERİNDE YUMUŞAMA YAPAR

Dış kaynaklı erozyonların, özellikle asidik yiyecekler ve içeceklerin aşırı tüketimi ile ilişkili olduğunu belirten Bulucu, bu tür içeceklerin pH seviyesinin 1-3,5 arasında olduğunu ve dişler üzerinde ciddi etkiler oluşturduğunu aktardı.

Bulucu, iç kaynaklı erozyon ise tekrarlayan kusma, bazı psikolojik bozukluklar veya mide sıvısının ağıza gelmesi gibi durumlarla bağlantılı olduğu bilgisini paylaştı.

Asitli yiyecek ya da içecek tükettikten hemen sonra dişlerin fırçalanmaması gerektiği uyarısında bulunan Bulucu, "Asidik içecekler diş minesi üzerinde yumuşama yapar ve bu durumda dişleri hemen fırçalamak, minenin daha fazla hasar görmesine neden olabilir. Dişleri fırçalamak için en uygun zaman 1-1,5 saat sonra olacaktır. Ayrıca, dişler, yumuşak veya orta sertlikte bir fırçayla ve az aşındırıcı diş macunuyla fırçalanmalıdır." ifadelerini kullandı.

ASİTLİ İÇECEKLERİ TÜKETİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Bulucu, asidik içeceklerin tüketim sıklığının azaltılması, mümkünse ana öğünle birlikte tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak, pipet kullanarak asidik içeceklerin dişlerle daha az temas etmesini sağlamanın, gazlı içecekleri ağızda tutmamanın ve asidik yiyeceklerden sonra peynir gibi nötralize edici yiyecekler tüketmenin önemine dikkati çekti.

Diş sağlığını korumak için eğitimin çok önemli olduğunu vurgulayan Bulucu, dişleri tahrip edebilecek alışkanlıkların farkında olmanın, sağlıklı dişler için en iyi yol olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA