"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
18°
34,2759 %-0.03
37,0682 %0.15
2.285.194 %-1.597
2.993,59 0,03
Ara
İşçi Haber Sağlık DSÖ'den kritik uyarı: Maymun çiçeği ve Kovid-19 aynı yollarla mı bulaşıyor?

DSÖ'den kritik uyarı: Maymun çiçeği ve Kovid-19 aynı yollarla mı bulaşıyor?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Salgın ve Pandemi Hazırlığı ve Önleme Direktörü Maria Van Kerkhove, temas yoluyla bulaşan M çiçeği (mpox) virüsünün, hava yoluyla yayılan Kovid-19 virüsü ile aynı olmadığını ve bu iki hastalığın farklı süreçler gerektirdiğini belirtti.

Kerkhove, DSÖ'nün Afrika Bölgesi'ndeki akut olaylar yönetimi ekip lideri Otim Patrick Ramadan ile birlikte DSÖ'nün sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleştirilen bir programda M çiçeği virüsü hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Kerkhove, M çiçeği virüsünün Kovid-19'dan farklı olduğunu vurgulayarak, "M çiçeği virüsü, Kovid-19 gibi hava yoluyla yayılmıyor. Bu nedenle, Kovid-19 ile aynı senaryonun yaşanmadığını görüyoruz. Enfekte bir kişiyle temas halinde olduğunuzda M çiçeği virüsüne yakalanabilirsiniz, ancak bu, herkesin virüse yakalanacağı anlamına gelmiyor." ifadelerini kullandı.

Kerkhove, doğru bilgi ve uygulamalarla M çiçeği virüsünün yayılmasının önlenebileceğine dikkat çekti. Ayrıca, M çiçeği virüsünün daha önce de görüldüğünü belirterek, DSÖ'nün bu virüsü uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olarak ilan etmesinin, virüsün yayıldığı ülkeleri desteklemek ve ortak bir küresel çaba sergilemek amacı taşıdığını hatırlattı.

Sağlık Bakanlığı açıkladı: M Çiçeği hakkında en çok sorulan 11 soru ve  yanıtları - 19.08.2024, Sputnik Türkiye

Burundi'deki vakaların yüzde 30'unun çocuklardan oluştuğunu belirten Ramadan, M çiçeği virüsünün herkes üzerinde etkili olabileceğini söyledi. Şu anda Afrika'da 13 ülkede aktif M çiçeği virüsü vakalarının bulunduğunu ifade eden Ramadan, bu ülkelerde çok çeşitli grupların etkilendiğini, hem çocukların hem de yetişkinlerin virüse yakalandığını belirtti.

Ramadan, salgının yaygın olduğu Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne komşu Burundi'deki vakaların yüzde 30'unun 18 yaş altındaki çocuklarda görüldüğüne dikkat çekerek, bunun endişe verici olduğunu söyledi. M çiçeğine karşı aşılama çalışmalarının önemli bir "ek halk sağlığı aracı" olduğunu vurgulayan Ramadan, Afrika'da ihtiyaç duyulan miktarda aşıya erişim sağlanamadığını belirtti.

Ramadan, DSÖ'nün şu anda M çiçeği virüsüne karşı MVA-BN ve LC16 aşılarının kullanımını önerdiğini ve öncelikli olarak risk altındaki ve yüksek bulaşma riski taşıyan kişilerin hedefli aşılanmasının önemine işaret etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *