"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4983 %0.1
36,4072 %0.13
3.381.636 %4.882
2.962,30 0,92
Ara
İşçi Haber Sağlık Dünya DMD Farkındalık Günü: Çocuklarda erken teşhis için bilinmesi gerekenler

Dünya DMD Farkındalık Günü: Çocuklarda erken teşhis için bilinmesi gerekenler

DMD, genetik olarak kalıtımlı ve ilerleyici bir kas hastalığı olarak biliniyor ve genellikle erkek çocuklarında görülüyor.

Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Yasemin Topçu, kas güçsüzlüğü ve gelişim sorunları yaşayan erkek çocuklarında öncelikle Duchenne Kas Distrofisi (DMD) teşhisinin yapılması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Topçu, Dünya Duchenne Farkındalık Günü'nde bu hastalığın başlangıç ve gelişim süreçlerini detaylandırdı. Hastalığın, kas yapısında bulunan "distrofin" adlı proteinin genetik bir sorun nedeniyle üretilememesi sonucu ortaya çıktığını belirtti. Bu durum, kas yapısının zayıflamasına ve giderek yıkılmasına neden olarak çocuklarda kas güçsüzlüğü ile sonuçlanıyor.

Topçu, DMD'nin ana belirtisinin güçsüzlük ve çabuk yorulma olduğunu ifade etti. Çocuklarda desteksiz oturmada gecikme, yürümede gecikme, parmak ucu yürüme ve sık düşme gibi şikayetler görülebiliyor. Ayrıca, kan testlerinde karaciğer fonksiyonlarındaki bozukluklar nedeniyle de bu hastalık teşhis edilebiliyor.

Bu Hastalık Çocukların Geç Yürümesiyle Kendini Gösterebiliyor

Hastalığın ilerleyici olduğunu ve birçok organ sistemini etkileyebileceğini belirten Topçu, “Hatalı olan protein hem kalpte hem de beyinde bulunuyor. Bu durum zamanla kalpte ve beyinde sorunlara yol açabiliyor. Çocuklarda ilerleyen dönemlerde öğrenme problemleri ve ders başarısızlığı gibi sorunlar da ortaya çıkabiliyor. DMD genellikle erkek çocuklarında görülüyor ve kas güçsüzlüğü ile gelişim problemleri yaşayan tüm erkek çocuklarda öncelikle bu hastalığın araştırılması gerekmektedir,” şeklinde açıklamada bulundu.

Topçu, hastalığın kesinleşmiş ve etkin bir tedavisinin bulunmadığını ancak son yıllarda genetik çalışmaların arttığını dile getirdi. Genetik tedavi için bazı genetik belirteçlerin gerektiğini vurgulayan Topçu, “Mart ayında dünyada onaylanan bir tedavi yöntemi geliştirildi. 6 yaşın üzerindeki DMD hastalığı olan çocuklara uygulanabilirliği konusunda çalışmalar sürüyor ve bu araştırmalar her yıl artarak devam ediyor,” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *