"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4803 %0.05
36,2739 %-0.23
3.360.484 %3.827
2.957,43 0,76
Ara
İşçi Haber Sağlık Dünya Sağlık Örgütü akıl sağlığı için çağrıda bulundu

Dünya Sağlık Örgütü akıl sağlığı için çağrıda bulundu

DSÖ akıl sağlığı eylemi çağrısında bulundu: Acı çok büyük.

Dünya Sağlık Örgütü bugün tüm ülkeleri ruh sağlığına daha fazla yatırım yapmaya çağırdı. 

BM ajansı, son yirmi yılın en büyük küresel ruh sağlığı incelemesinde, Kovid-19'dan önce bile neredeyse bir milyar insanın zihinsel bir bozuklukla yaşadığını söyledi.

Ardından pandeminin ilk yılında, virüsle savaşmak için kıt kaynaklar kullanılmasına rağmen depresyon ve kaygı oranları dörtte bir oranında arttı.

DSÖ'nün raporuna göre, ulusal sağlık bütçelerinin sadece yüzde ikisi ve tüm uluslararası sağlık yardımlarının yüzde birinden azı ruh sağlığına gidiyor.

DSÖ'nün akıl sağlığı biriminden Mark Van Ommeren bir basın toplantısında, "Bütün bu rakamlar çok, çok düşük" dedi. Sözlerine "Pandemi nedeniyle şu anda ruh sağlığına ilgi tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Ancak akıl sağlığına yapılan yatırım artmadı. Bu rapor ülkelere akıl sağlığı paralarını nasıl daha iyi yatırabilecekleri konusunda bilgi veriyor." devam etti.

Raporun, dünya çapında "ıstırabın ne kadar büyük olduğunu" vurguladığını söyledi. Rapora göre, küresel olarak yaklaşık sekiz kişiden biri zihinsel bir bozuklukla yaşıyor.

Beş kişiden birinin zihinsel sağlık durumundan muzdarip olduğu tahmin edilen çatışma bölgelerinde yaşayanlar için durum daha kötü.

Van Ommeren, gençlerin, kadınların ve halihazırda zihinsel sağlık sorunları yaşayan kişilerin Covid ve aşağıdaki kısıtlamalardan daha fazla etkilendiğini söyledi.

"Zorlukların olduğu yerde, daha fazla zihinsel sağlık sorunu var" diye ekledi.

DSÖ'nün "Dünya Ruh Sağlığı Raporu" da ülkeler arasında ruh sağlığına erişimde büyük boşlukları vurguladı.

Psikozdan muzdarip insanların yüzde 70'inden fazlası yüksek gelirli ülkelerde tedavi görürken, düşük gelirli ülkelerde bu sayı yüzde 12'ye düşüyor.

'ÖLMEKTEN UZAK ANLAR'
Rapor, ruh sağlığına ilişkin damgalamaya son verilmesi çağrısında bulunarak, 20 ülkenin intihar girişimini hâlâ suç saydığına dikkat çekiyor.

Ayrıca, her 20 intihar girişiminden birinin ölümle sonuçlanmasına rağmen, intiharın hala dünya çapında her 100 ölümden birden fazlasını oluşturduğu belirtildi.

Çin'deki Enoch Li, DSÖ araştırmacılarına şiddetli depresyon kendisini intihara sürüklemeden önce "kendilerini öldürmek isteyenlere tepeden baktığını" söyledi.

Erkek arkadaşı onu durdurmadan ve yardım aramadan önce "Ölmeme birkaç dakika kalmıştı," dedi.

"Depresyon ve kaygının herkesi etkileyebileceğini ve bu bizi daha az insan yapmaz anladığım an, kendimi yeniden bulmama yardım etmeleri için başkalarına ihtiyacım olduğu gerçeğine açık hale geldiğim andı."

DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus , "Herkesin hayatının zihinsel sağlık sorunu olan birine dokunduğunu" söyledi.

"Ruh sağlığına yatırım, herkes için daha iyi bir yaşam ve geleceğe yapılan bir yatırımdır" dedi.

Bu haber ANews'dan alınmıştır.

Yorumlar
B
BagcionderLAB 2 yıl önce
Nedir? Ketojenik diyet, dayanıklılık sporcularına (örneğin koşucular ve bisikletçiler) antrenman yaparken yardımcı olabilir. Zamanla, kas-yağ oranınıza yardımcı olur ve vücudunuzun sıkı çalışırken kullanabileceği oksijen miktarını artırır. Ancak antrenman sırasında yardımcı olsa da, en yüksek performans için diğer diyetler kadar işe yaramayabilir. https://bagcionderlab.com/eternal-heart İsveç'in tam tahıllı krakerlerini veya Danimarka'nın rugbrod adı verilen koyu, yoğun ekşi mayalı çavdar ekmeğini düşünün. Ya da lif açısından zengin olan diğer yüksek kaliteli "kompleks" karbonhidratları da tercih edebilirsiniz. Bunların sindirimi beyaz ekmek, hamur işleri ve şekerlemeler gibi birçok işlenmiş gıdada bulunan "basit" karbonhidratlardan daha uzun sürer. Ayrıca hücrelerinizi korumaya yardımcı olan çok sayıda vitamin, mineral ve antioksidan içerirler.
BEĞENME
0
CEVAPLA