"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2394 %0.06
37,0612 %0.1
2.294.830 %-1.695
3.013,58 0,71
Ara
İşçi Haber Sağlık Dünya Sağlık Örgütü, M çiçeği virüsüne karşı ilk aşıya onay verdi

Dünya Sağlık Örgütü, M çiçeği virüsüne karşı ilk aşıya onay verdi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), M çiçeği (mpox) virüsüne karşı ön yeterlilik alan ilk aşının "MVA-BN" olduğunu duyurdu.

DSÖ, Bavarian Nordic tarafından üretilen "MVA-BN" aşısının, M çiçeği virüsüne karşı ön yeterlilik onayı aldığı bilgisini verdi. Bu onay, acil ihtiyaç duyan toplulukların bu hayati aşıya zamanında erişimini sağlayacak, bulaşmayı azaltacak ve salgının kontrol altına alınmasına yardımcı olacak.

DSÖ'nün Bağışıklık için Uzmanlar Danışma Grubu (SAGE), tüm mevcut verileri değerlendirerek, MVA-BN aşısının yüksek risk altında bulunan bireyler için kullanılmasını önerdi. Aşının 18 yaş ve üzerindeki bireylerde 4 hafta arayla 2 doz şeklinde uygulanabileceği belirtildi. Ancak, MVA-BN aşısının şu anda 18 yaş altındaki kişiler için lisanslı olmadığı ve bebekler, çocuklar, ergenler, hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde "endikasyon dışı" kullanılabileceği vurgulandı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bu gelişmenin Afrika'daki mevcut salgınlar ve gelecekteki mücadele için önemli bir adım olduğunu belirtti. Ghebreyesus, "Aşılara en çok ihtiyaç duyulan yerlere eşit erişim sağlamak için üretim, tedarik, bağış ve dağıtımda acil bir ölçek artırmaya ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

M çiçeği virüsü, genellikle kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşır. Virüs, vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerle temas eden eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılabilir. Belirtiler virüs kapıldıktan sonra 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabilir ve genellikle yüksek ateş, baş ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve su çiçeğine benzer kabarcıklara neden olur.

Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılır. Vakaların çoğu hastalığı hafif geçirir ve birkaç hafta içinde iyileşir.

DSÖ, "maymun çiçeği hastalığı" olarak bilinen hastalığı 2022'de "mpox" olarak yeniden adlandırmıştı. M çiçeği virüsü, 14 Ağustos'ta DSÖ tarafından "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak ilan edilmişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *