Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) salı günü yayımladığı rapora göre, tüberküloz 2023 yılında COVID-19’u geride bırakarak bulaşıcı hastalıklar arasında en yüksek ölüm oranına sahip hastalık oldu. Raporda, hastalığın küresel olarak ortadan kaldırılması çabalarının hâlâ ciddi engellerle karşılaştığı vurgulanıyor.
DSÖ’nün verilerine göre, geçen yıl yaklaşık 8.2 milyon kişi tüberküloz tanısı aldı ve tedaviye erişim sağladı. Bu rakam, örgütün 1995’te başlattığı küresel tüberküloz takibinden bu yana kaydedilen en yüksek sayı olarak öne çıkıyor ve 2022’de bildirilen 7.5 milyon vakaya göre bir artış gösteriyor.
“İMKANLARIMIZ VARKEN BU DURUM BÜYÜK SKANDAL”
DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Elimizde bu hastalığı önleyebilecek, teşhis edebilecek ve tedavi edebilecek araçlar varken tüberkülozun hâlâ bu kadar çok insanın ölümüne ve hastalanmasına neden olması büyük bir skandal" ifadelerini kullandı.
VAKA VE ÖLÜM ORANLARI ARTIYOR
2023’te hastalığa bağlı ölümler, 2022’deki 1.32 milyondan 1.25 milyona düşerken, hastalığa yakalanan toplam kişi sayısı 10.8 milyona hafif bir artışla yükseldi. DSÖ, küresel hedeflerin gerisinde kalındığını ve 2027 yılına kadar belirlenen hedeflere ulaşmak için önemli bir ilerleme gerektiğini belirtti.
DÜŞÜK VE ORTA GELİRLİ ÜLKELERDE FİNANSAL ZORLUKLAR
Düşük ve orta gelirli ülkeler, hastalığın yüzde 98’ini taşırken, bu ülkeler önemli bir fon eksikliğiyle karşı karşıya. 2023’te yeni tüberküloz vakaları ile raporlanan vakalar arasındaki fark yaklaşık 2.7 milyona geriledi; bu sayı, COVID-19 pandemisi sırasında 2020 ve 2021’de 4 milyon civarındaydı.
DSÖ ayrıca, hastalığın çok ilaca dirençli formunun hâlâ ciddi bir halk sağlığı krizi oluşturduğunu da vurguladı.