"Haberin İşçisi"
İstanbul
Hafif yağmur
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9556 %-0.08
41,2092 %0.02
3.799,58 % 0,00
3.247.529 %2.974
İşçi Haber Sağlık Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, günümüzde 1.5 milyar insan işitme kaybı yaşıyor

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, günümüzde 1.5 milyar insan işitme kaybı yaşıyor

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre her 5 kişiden birinin işitme kaybı yaşadığı ve 1.5 milyar insanın bu sorunla mücadele ettiği belirtiliyor. 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü’nde uzmanlar, erken teşhis ve düzenli işitme testlerinin önemine dikkat çekti.

Okunma Süresi: 2 dk

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde her 5 kişiden 1’inin işitme kaybı yaşadığı belirtiliyor. Bugün 1.5 milyar insanın işitme kaybı ile yaşadığına dikkat çeken uzmanlar, bu oranın 2050'de 4’te 1’e yükseleceğini ve 2.5 milyar insanın bu sorunla karşı karşıya kalacağını belirtiyor. 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü kapsamında gerçekleştirilen 'Hayat Duyunca Güzel' kampanyası, işitme sağlığına dikkat çekiyor ve erken teşhis ile tedaviye önem verilmesi gerektiğini vurguluyor.

İşitme Kaybı Zihinsel Fonksiyonları Etkileyebilir

İşitme kaybının yalnızca duyma yetisini etkilemekle kalmayıp, sosyal izolasyona ve zihinsel fonksiyonlarda bozulmalara da yol açabileceği ifade ediliyor. Prof. Dr. Özgür Yiğit, işitme kaybının demans gibi hastalıkları tetikleyebileceği konusunda uyarıda bulunarak, “Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, şu anda 1.5 milyar insan sağlıklı duymuyor ve bu oran 2050'de 2.5 milyara ulaşacak. Türkiye’de ise her yıl yaklaşık 3 bin bebek işitme kaybı ile dünyaya geliyor” dedi.

İşitme kaybının sadece yaşlılıkla ilgili bir sorun olmadığını belirten uzmanlar, genç yaşlarda da işitme kaybı görülebileceğine dikkat çekiyor. Prof. Dr. Özgür Yiğit, “Belli bir yaşa kadar çok iyi duyabilirsiniz, ancak belli bir yaştan sonra işitme kaybı başlayabilir. Bu nedenle tedavi ve önleyici tedbirler çok önemlidir. Erken teşhisle bu sorunun önüne geçmek mümkün olabilir” dedi.

İşitme Kaybı Belirtilerine Dikkat: Test Yaptırmayı Unutmayın

İşitme kaybının fark edilmesi bazen zor olabiliyor. Özellikle erken dönemde belirti vermeyebileceğinden, düzenli işitme testi yaptırmak büyük önem taşıyor. Prof. Dr. Meral Didem Türkyılmaz, işitme kaybı şüphesi olan kişilere önemli uyarılarda bulundu. “Müzik dinlerken ya da sohbet ederken sorun yaşamak, baş ağrıları ve gün sonunda yoğun yorgunluk hissi, işitme kaybının belirtisi olabilir. Bu durumda zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmak gerekir” dedi.

Uzmanlar, işitme sağlığını korumak için düzenli olarak işitme testlerinin yapılması gerektiğini vurguluyor ve erken teşhisle işitme kaybının ciddi boyutlara ulaşmasının önlenebileceğini belirtiyor.

3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü, işitme sağlığına dair farkındalık yaratmak için önemli bir fırsat sunuyor. Uzmanlar, herkesin düzenli olarak işitme testi yaptırması gerektiğini ve işitme kaybının tedavi edilebilen bir sorun olduğunu belirtiyor. Erken teşhis ve tedavi ile hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımızı koruyabiliriz. Unutmayın, sağlıklı bir işitme, sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır!


Kaynak: DHA