Ülkemizde meydana gelen ve 11 ilde etkili olan şiddetli depremler 115 binden fazla yaralanmaya sebep olmuştur. Yaralı sayısı bilgisi verilmekte fakat kaçının fizyoterapiye ihtiyacı olduğu bilinmemektedir. Amputasyon sayısının da oldukça fazla olduğu tahmin edilmektedir. Uzun zamandır kamudaki rehabilitasyon ve fizyoterapist eksikliği nedeniyle yetkililere seslenen fizyoterapistler depremin yaralarının daha hızlı sarılması için 10 bin atama talep ediyor.
Mezun sayısı 47.000 olan ve her yıl 7000'e yakın yeni mezun veren fizyoterapistler 2014-2020 arası 2289 kişi atanmasına tepki gösteriyor. Son olarak 490 alım yapılması sonucunda özel sektöre yönelen fizyoterapistler şartların asgariye düştüğünü ve düşmeye de devam ettiğini belirtiyor.
Mevcut ekonomik şartlar ve yapılan atamaların az olması fizyoterapistlerin özel sektörde kendi işlerini yapamaması ve işçiz fizyoterapist sayısının hızla artmasına neden oluyor.
Yoğun bakım, hastane, Aile sağlığı Merkezleri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, huzur evleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, uygulama okulları, rehberlik araştırma merkezleri ve sağlık turizmi gibi birçok alanda çalışabilen fizyoterapistler istihdam için bu seçeneklerin sonuna kadar değerlendirilmesini talep ederek yetkililere sesleniyor.
Fizyoterapist Ne Demek?
Fizyoterapist, uzman hekimin koyduğu tanıya göre hastalar için uygun fizyoterapi ve rehabilitasyon tedavi programlarını uygulayan meslek grubuna verilen unvandır. Teşhisi konulmuş olan, yaş ilerlemesine bağlı kas rahatsızlıkları, yaralanma, doğuştan gelen özür, hareket sistemi bozuklukları gibi hastalıkların tedavisine yönelik programlar uygular.
Fizyoterapist Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Fizyoterapistin görev tanımı, çoğu kişi tarafından “Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı” ile karıştırılmaktadır. Fizyoterapistlerin hastalık teşhisi koyma sorumlulukları yoktur. Tanısı konulan hastalığın tedavi sürecini yürüten fizyoterapistlerin görev tanımı şu başlıklar altında toplanabilir;
- Doktor ve hemşire gibi profesyonellerle birlikte çalışmak,
- Fiziksel egzersiz seansları düzenlemek,
- Egzersiz ve hareket hakkında hastalara eğitim ve tavsiye vermek,
- Fiziksel sorunları olan yaşlılara yardımcı olmak,
- Travma hastalarına tekrar yürümeyi öğretmek; atel, koltuk değneği ve tekerlekli sandalye gibi ilgili ekipmanları kullanabilmek,
- Güç, esneklik, denge ve koordinasyon faktörleri ile müşterilerin sağlıklı yaşam tarzını geliştirmesini teşvik etmek,
- En iyi şekilde gelişme görmesine yardımcı olmak için tedavi sırasında hastaları motive etmek,
- Mesleğin son gelişmeleri ile ilgili bilgi sahibi olmak,
- Tedavi süreci raporlamasını yapmak.