Sigortasız olan ve çalışmayan vatandaşların GSS prim borcunun nasıl sorgulanacağı merak ediliyor. SGK, prim borcu olan vatandaşlar için yeni açıklama yaptı. Açıklamaya göre, GSS prim borcu olan ve ödemeyen vatandaşlar Ocak 2025 itibarıyla sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak.
BORCUNU ÖDEMEYENLER İÇİN SON TARİHLER
2024 yılı için bu tutar 600 lira olarak belirlenmişti. Ödeme gücünün bulunmadığını beyan eden kişiler ise, gelir testi yaptırarak sağlık hizmetlerini ücretsiz alabiliyor.
SGK, gelir testi yaptırmayan ve prim borcu olan vatandaşlara tebligatlarını göndermeye başladı.
Borcunu ödemeyenler 1 Ocak itibarıyla sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak.
GSS PRİM BORCU
Genel Sağlık Sigortasına (GSS), 1 Ocak 2012 tarihinde yapılan değişiklikle prim ödeme zorunluluğu getirildi.
Genel Sağlık Sigortası kapsamında, kapsama girmeyen durumlar iki gruba ayrılıyor: sigortalı çalışanlar ve çalışmayanlar. Çalışanların primleri işverenleri tarafından ödendiği için herhangi bir borç oluşmuyor. Ancak çalışmayanlar, kendi primlerini dışarıdan ödemek zorunda olduklarından her ay sigorta borcu ile karşılaşabiliyorlar.
GSS BORCU NEDEN OLUR?
Aylık gelirin asgari ücretin üçte birini aşıp aşmadığı gelir testi ile tespit edilir ancak gelir testi yaptırılmadığında her ay ilgili ayda geçerli olan asgari ücretin yüzde 3’ü tutarında GSS prim hesabına borç yazılır. Bu nedenle de GSS prim borcu birikir.
GSS borcunu zamanında ödemeyenlerden, SGK icra veya haciz yoluyla borcu talep edebilir. Eğer borcun yalnızca bir kısmı ödenirse sağlık hizmetlerinden faydalanılamaz.
GSS BORCU NASIL SORGULANIR?
GSS borç sorgulama işlemini internet üzerinden T.C. kimlik numarası ile gerçekleştirebilirsiniz.
E-Devlet üzerinden “GSS Sorgulama” sayfasına girdikten sonra tescil ve borç sorgulama işlemi yapılmaktadır.