"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Az bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,3289 %-0.05
36,4972 %-0.04
3.283.496 %-2.081
3.031,62 0,17
Ara
İşçi Haber Sağlık Hamileler günde kaç litre su tüketmeli? İşte uzman isimden sağlıklı gebelik için tavsiyeler!

Hamileler günde kaç litre su tüketmeli? İşte uzman isimden sağlıklı gebelik için tavsiyeler!

Uzman isim gebelik sürecinde sağlıklı beslenme, düzenli kontroller ve psikolojik desteğin önemini anlattı ve su tüketimine dikkat çekti. Gebelik öncesinde doktora başvurmayı, folik asit alımını vurgulayan uzman doktor "Alkol ve sigaradan uzak durulmalı, su tüketilmeli ve egzersiz yapılmalı" dedi.

Liv Hospital Ankara Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çetin Arık, “Sağlıklı bir gebelik süreci, düzenli tıbbi kontroller, dengeli beslenme, fiziksel aktivite ve psikolojik destek ile mümkün hale gelir” dedi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çetin Arık, sağlıklı bir gebelik için tavsiyelerde bulundu. Gebeliğin hem anne hem de bebek için özenle takip edilmesi gereken bir süreç olduğunu dile getiren Op. Dr. Arık, “Sağlıklı bir gebelik süreci, düzenli tıbbi kontroller, dengeli beslenme, fiziksel aktivite ve psikolojik destekle mümkün hale gelir. Gebelik planlanmadan önce bir kadın doğum uzmanına başvurmak, sağlık durumunu değerlendirmek ve eksik vitamin-mineral düzeylerini kontrol etmek önemlidir. Gebelikten en az 3 ay önce folik asit alımına başlanması, nöral tüp defektlerini önleyebilir” dedi.

İlk trimester (hamileliğin ilk haftasından 12. haftasına kadar süren dönem) dönemi hakkında bilgi veren Op. Dr. Arık, “Gebeliğin ilk haftalarında ultrason ile gebelik kesesi ve kalp atışı kontrol edilmelidir. Kan grubu, kan sayımı, şeker düzeyi ve enfeksiyon testleri yapılır. Dengeli protein, karbonhidrat ve yağ tüketimi sağlanmalıdır. Özellikle demir ve kalsiyum alımına dikkat edilmelidir. Sabah bulantıları yaygın olabilir. Hafif ve sık öğünlerle bu durum yönetilebilir” diye konuştu.

GEBELİK DİYABETİ RİSKİ!

İkinci trimester (14-26. hafta) dönemde yapılan kontrollerden bahseden Op. Dr. Arık, “Organ gelişimi ve bebeğin durumu kontrol edilir. Gebelik diyabeti riski değerlendirilir. Anne, bebeğin hareketlerini hissetmeye başlar. Düzenli hareketler sağlıklı gelişim göstergesidir. Yürüyüş, yoga ve yüzme gibi hafif egzersizler önerilir” dedi.

Üçüncü trimester (27-40. hafta) döneminden de bahseden Op. Dr. Arık, “Bebeğin kalp atışları ve hareketleri izlenir. Doğum yöntemleri, nefes egzersizleri ve doğum planı üzerinde durulur. Rahim kasılmaları, su gelmesi ve vajinal kanamalar izlenmelidir. Bebek ve anne için gerekli eşyalar önceden hazırlanmalıdır” şeklinde konuştu.

UZMAN İSİMDEN SU UYARISI!

Beslenme ve takviye besinleri anlatan Op. Dr. Arık, “Özellikle son trimester kemik ve kan gelişimi için önemlidir. Bebeğin beyin ve göz gelişimi için balık yağı takviyeleri önerilir. Günde en az 2-3 litre su içilmelidir. Kafein miktarı sınırlanmalı ve fast-food tarzı yiyecekler tüketilmemelidir” ifadelerini kullandı.

Psikolojik ve duygusal destek süreçlerine de değinen Op. Dr. Arık, “Yoga, meditasyon ve gevşeme teknikleri önerilir. Anne adaylarının duygusal ihtiyaçlarının karşılanması süreci kolaylaştırır. Anne-baba adayları, doğum süreci ve sonrası için bilinçlendirilmelidir” değerlendirmelerinde bulundu.

ALKOL VE SİGARADAN UZAK DURULMALI

Gebelikte risk faktörlerinin nasıl yönetilmesi gerektiğinden bahseden Op. Dr. Arık, “Alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durulmalıdır. Gebelik tansiyonu ve gebelik diyabeti yakından izlenmelidir. Toksoplazma, sitomegalovirüs ve diğer enfeksiyonlara karşı dikkat edilmelidir” şeklinde konuştu.

Doğum sonrası süreç hakkında da bilgi veren Op. Dr. Arık, “Doğum sonrası ilk saatlerde emzirmeye başlanması önerilir. Doğum sonrası depresyon ve enfeksiyon riski takip edilmelidir. Yenidoğan taramaları (işitme, metabolizma vb.) yapılmalıdır” açıklamasında bulundu.

Op. Dr. Arık, “Sağlıklı bir gebelik, düzenli kontroller, dengeli beslenme, fiziksel ve ruhsal bakım ile desteklenmelidir. Anne adaylarının bu süreçte bilinçli hareket etmesi, muhtemel riskleri en aza indirir ve sağlıklı bir doğum şansını artırır” dedi.

Kaynak: İHA