"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2389 %0.06
37,0507 %0.07
2.315.638 %0.45
3.019,66 0,91
Ara
İşçi Haber Sağlık Kalp çarpıntısına neden oluyor, tansiyonu yükseltiyor! Severek tüketiliyor ama fazlası zararlı

Kalp çarpıntısına neden oluyor, tansiyonu yükseltiyor! Severek tüketiliyor ama fazlası zararlı

Dünyada en popüler içeceklerin başında gelen kahve hem tadıyla hem de kokusuyla severek tüketiliyor. Kafein güne enerjik şekilde başlamak veya öğleden sonraki durgunluğu atlatmak için ihtiyaç duyulan enerji artışını sağlar. Ancak, fazla miktarda kafein alımının vücut üzerinde bir dizi olumsuz etkisi olabileceği unutulmamalı. İşte detaylar...

Bir fincan kahve, günün temposuna ayak uydurmak ve daha uyanık hissetmemize yardımcı olabilirken, çok fazla kafein tam tersi etkiye sahip olabilir. Fazla kafein tüketimi, beklenmedik etkiler yaratabilir ve sağlığımız üzerinde olumsuz sonuçlara yol açabilir.

Aşırı kafein tüketimi bazen sinirli, gergin hatta kaygılı hissetmemize neden olabilir.

Kahve11

KAFEİN VE SİNİR SİSTEMİ: HUZURSUZLUK VE KALP ÇARPINTISI

Kafein, merkezi sinir sistemini uyararak daha enerjik hissetmemize yardımcı olur, ancak aşırı miktarda tüketildiğinde tam tersi etki yaratabilir.

Kafeinin gereğinden çok tüketilmesi huzursuzluğa, hızlı kalp atışına ve ellerin titremesine neden olur. Bu durumda sinirli, gergin ya da kaygılı hissetmek kaçınılmaz olabilir. Kafein içtikten sonra gerginlik hissediyorsanız, bu vücudunuzun kaldırabileceğinden fazlasını aldığınız anlamına gelebilir.

Özellikle kalp çarpıntısı, ellerde titreme ve huzursuzluk gibi semptomlarla karşılaşabilirsiniz. Eğer kafein aldıktan sonra bu belirtileri yaşıyorsanız, vücudunuzun tolere edebileceğinden fazlasını tüketmiş olabilirsiniz.

Bu tür belirtileri azaltmak için öğleden sonra ve akşam saatlerinde kafeinli içecek tüketimini sınırlandırmak faydalı olabilir. Sinirli hissetme olasılığınızı azaltmak için bitki çayları tüketebilirsiniz.

Findikli Soğuk Kahve 1024X769Dfdf

DÜZENSİZ UYKU VE KAFEİNİN ETKİSİ

Kafein, enerjik hissetmek için mükemmel bir araç olsa da geç saatlerde tüketildiğinde uyku düzenini olumsuz etkileyebilir. Rahatlamamıza ve uyumamıza yardımcı olan bir nörotransmitter olan adenozini engelleyerek rahatlamamızı zorlaştırır.

Yatma saatine çok yakın bir saatte kafein tüketmek gece boyunca dönüp durmaya neden olarak ihtiyaç duyduğumuz huzurlu uykuyu almamızı zorlaştırabilir.

Vücudunuzun doğal olarak gevşemesini sağlamak için yatmadan en az 6 ila 8 saat önce kafeinden uzak durun. Daha uyku dostu bir içecek için akşamları papatya gibi rahatlatıcı bitki çaylarını deneyin.

Endometriozis, karın zarından 5 mm’den ‘derine’ ilerlerse…

SİNDİRİM SİSTEMİNİ BOZABİLİR

Aşırı kafein tüketimi sindirim sisteminizi de olumsuz etkileyebilir. Kafein, mide asidi üretimini artırarak mide rahatsızlığı, asit reflüsü ve mide ekşimesine yol açabilir. Ayrıca, kafeinin hafif müshil etkisi nedeniyle sık tuvalete gitme veya ishal gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.

Eğer kafeinli bir içecekten sonra mide rahatsızlığı yaşıyorsanız, kahve yerine daha az asidik içecekler, örneğin yeşil çay gibi alternatiflere yönelmek iyi bir seçenek olabilir. Kahvenizden önce hafif bir atıştırmalık yemek de mide tahrişini azaltmaya yardımcı olabilir.

Kahvenizi nasıl alırdınız?

BAŞ AĞRISI VE MİGREN

Kafein genellikle baş ağrısı giderici ilaçlarda bulunur çünkü kan damarlarını daraltmaya yardımcı olabilir, ancak çok fazla kafein almak baş ağrısına veya hatta migrene neden olabilir. Özellikle kafein alımının aniden kesilmesi durumunda, yoksunluk belirtileri olarak baş ağrısı sıkça görülür.

Bu tür rahatsızlıkları önlemek için kafein tüketiminizi düzenli ve tutarlı bir seviyede tutmanız gerekir. Kafein alımını azaltmayı planlıyorsanız, yoksunluk belirtileri olasılığını azaltmak için bunu kademeli olarak yapmalısınız.

metropol-hayati-kalp-hastaliklarinin-gorulme-yasini-40lara-dusurdu

HIZLI KALP ATIŞI VE YÜKSEK TANSİYON

Kafein, kan basıncını artırarak bazı kişilerde hızlı kalp atışına neden olabilir. Sağlıklı insanların çoğu genellikle bu kısa artıştan herhangi bir sorun yaşamazken, halihazırda yüksek tansiyonu veya kalp sorunları olanlar bu durumu daha fazla hissedebilir.

Kafeinli bir içecek tükettikten sonra kalbinizin çarptığını veya biraz başınızın döndüğünü hissediyorsanız, tükettiğiniz miktarı gözden geçirmek iyi bir fikir olabilir.

kalple-ilgili-dogru-sanilan-4-yanlis_4274_1

UYARI

Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir. Sağlığınızla ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza danışmanız önerilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *