Ramazan ayı boyunca oruç tutan Müslümanlar, oruçla ilgili birçok konuda çeşitli sorular soruyor. Kalp hastalığı gibi sağlık problemleri nedeniyle ilaç kullananların, Ramazan'da oruç tutup tutamayacakları veya kullandıkları ilaçların orucu bozup bozmayacağı, en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu sorulardan biri de kalp hastalarının kullandığı dilaltı haplarının orucu bozup bozmadığına ilişkin.
Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, bu konuda vatandaşların kafasında oluşan soru işaretlerine açıklık getirdi. Yapılan açıklamada, bazı kalp rahatsızlıklarında kullanılan dilaltı haplarının, ağız dokusu tarafından emilip kana karıştığı, ancak midenin devreye girmediği belirtildi. Dolayısıyla, bu tür ilaçların orucu bozmadığı vurgulandı.
Dilaltı Hapı Nasıl Etki Gösteriyor?
Dilaltı hapları, genellikle kalp hastalıklarında kullanılır ve hızla kana karışarak kalp krizini önlemeye yardımcı olur. Bu haplar, ağız içinde emilip kaybolur, bu nedenle midenin içine bir şey geçmez. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, mideye ulaşmadığı için orucu bozmaz.
Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 22 Eylül 2005 tarihli kararında da dilaltı haplarının orucu bozmadığı açıkça belirtilmiştir. Bu açıklama, kalp hastalarının Ramazan boyunca oruç tutmalarına engel teşkil etmediği gibi, kullandıkları dilaltı haplarının ibadetlerini geçersiz kılmayacağına dair önemli bir bilgi sunuyor.
Ramazan ayı boyunca oruç tutarken, sağlığınızla ilgili önemli detayları göz önünde bulundurmak büyük önem taşır. Kalp hastalarının, oruç tutarken ilaç kullanımıyla ilgili herhangi bir şüpheleri olduğunda, dinî otoritelerden ve sağlık profesyonellerinden alacakları bilgilerle doğru kararlar almaları önerilir.