"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,1904 %0.01
37,0255 %-0.09
3.386.525 %-2.893
2.977,92 0,00
Ara
İşçi Haber Sağlık Keratokonus hastalığı nedir? Genetik mi? Göz kaşımak hastalığı ilerletiyor mu?

Keratokonus hastalığı nedir? Genetik mi? Göz kaşımak hastalığı ilerletiyor mu?

Uzman doktor, keratokonus hastalığında erken teşhisinin önemine vurgu yaptı. Hastalığın genetik yatkınlıktan kaynaklandığını belirten uzman isim, erken teşhisle görme kaybının engellenebileceğini ve kaybedilen görmenin geri kazanılabileceğini söyledi. Tedavide çapraz bağlama yönteminin etkili olduğunu belirtti.

Medipol Mega Üniversite Hastanesinden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serdar Marol, gözün saydam tabakasının incelmesi ve sivrileşmesiyle oluşan keratokonus hastalığının erken teşhis edilmesinin büyük önem taşıdığını kaydetti.

Medipol Sağlık Grubundan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Op. Dr. Serdar Marol, erken tanının görme kaybını engellediğini ve bazı durumlarda kaybedilen görmelerin geri kazanılabileceğini vurguladı.

GENETİK YATKINLIK BU HASTALIĞIN TEMELİNİ OLUŞTURUYOR!

Marol, gözdeki dış mercek tabakası olan korneanın incelmesi ve dikleşmesiyle meydana gelen keratokonusun tedavi edilmediğinde ilerleyici görme kaybına yol açabilen ciddi bir hastalık olduğunu vurguladı.

Hastalığın erken teşhisinin önemine dikkati çeken Marol, "Erken tanıyla hem görme kaybını engelleyebiliyoruz hem de bazı durumlarda kaybedilen görmeleri geri kazanabiliyoruz." ifadesini kullandı.

Keratokonusun en önemli nedenlerinden birinin genetik yatkınlık olduğunu belirten Marol, "Genetik yatkınlık bu hastalığın temelini oluşturuyor. Ancak sadece yatkınlık, keratokonus oluşumunu tetiklemiyor. Özellikle çocukluk çağında aşırı göz kaşıma, hastalığın ilerlemesine neden olabiliyor. Çocuklar gözlerini kaşıdığında, bu alışkanlık ilerleyen dönemlerde kornea tabakasında şekil bozukluklarına ve keratokonusa yol açabiliyor." bilgisini verdi.

ERKEN TEŞHİSLE GÖRME KAYBINI ENGELLEMEK MÜMKÜN

Hastalığın ilerleyişini durdurabilmenin mümkün olduğunu vurgulayan Marol, "Erken teşhisle görme kaybını engellemek mümkün. Keratokonus ne kadar erken tespit edilirse, hastalığın ilerlemesi o kadar önlenebilir. Keratokonusun tespiti için yapılan topografik cihazlar ve detaylı tetkikler çok önemlidir. Eğer gözlüklerle görme iyileştirilemiyorsa, bir göz hastalıkları uzmanına başvurulmalı ve keratokonus şüphesiyle gerekli tetkikler yapılmalıdır." açıklamasında bulundu.

Çapraz bağlama tedavisinin, hastaların görme kayıplarını önleyebilecek yüzde 100 başarı oranına sahip bir yönte olduğunu aktaran Marol, "Bu tedaviyle hastalar, görme kaybına uğramadan günlük hayatlarına devam edebilirler. Sert kontakt lensler, göz içi halkalar ve topografi lazerle yapılan tedavilerle kaybedilen görmelerin bir kısmı geri kazanılabiliyor." ifadesini kullandı.

40 yaş sonrası hastalarda göz içi mercekler kullanılarak, görme kaybı olan bireyler için önemli iyileşmeler sağlanabildiğine işaret eden Marol, bazı hastaların, gözlük veya kontakt lens kullanmadan günlük yaşamlarına devam edebildiğini belirtti.