"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4981 %0.1
36,2750 %-0.24
3.386.527 %3.843
2.962,78 0,94
Ara
İşçi Haber Sağlık Kızamık vakaları giderek artıyor! Nedeni aşılar mı?

Kızamık vakaları giderek artıyor! Nedeni aşılar mı?

Kızamık hastalığının ülkemizde giderek daha sık görüldüğünün altını çizen Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) son verilerine göre kızamık vaka sayısında Avrupa'da ikinci sırada olduğumu açıkladı.

Kızamık hastalığında en fazla çocuklar mı risk sahibi?

Son dönemlerde ise kızamık vakalarında artış yaşandığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Akif Çelik de, ''Son dönemde kızamık en büyük risk faktörünün aşısız olmak ve kalabalık ortamlarda bulunmak olduğudur.'' dedi. 

Medipol Çamlıca Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Akif Çelik, “Son dönemde kızamık vakalarıda arttı. Genelde çocuklarda görülen bu hastalıkta en büyük risk faktörü aşısız olmak ve kalabalık ortamlarda bulunmak.” dedi. Kızamık hastalığının en büyük şikayetleri  arasında vücutta döküntü ve yüksek ateş şikayetleri olurken, Dr. Akif Çelik, hastaların döküntü ve yüksek ateş şikayetiyle hastaneye başvurduğunun altını çizdi.

Peki, kızamık vakalarının en büyük nedeni aşı karşıtlığı mı?

Kovid-19 salgını döneminde yükselişe geçen aşı karşıtlığı, eski hastalıkların yeniden görülmesine neden oldu. İstanbul'da hastanelere kızamık şüphesiyle başvuranların sayısındaki artışa işaret eden uzmanlar, bu bir salgın ve en büyük nedeni ise aşı karşıtlığı ifadelerinde bulundu. Düşen aşılama oranları nedeniyle yalnızca aşısız çocuklar değil aşı olanlar da risk altında olmaya devam ediyor.

Kızamık hastalığı başka hangi hastalıkları tetikliyor?

Uzman Dr. Akif Çelik, yeni doğan çocukların ilk 9 ay anne sütüyle beslenmesini önemli bir faktör olduğunu vurgularken, anne sütüyle beslenen çocukların anneden geçen antikor sayesinde kızamık hastalığından korunduğunu da ifade ediyor. Ayrıca Uzman Dr. Akif Çelik,  “Çocuklarda 9’uncu aydan sonra antikor kalmadığı için aşı uygulanıyor. Bu sayede vaka sayıları azaltılarak salgının önüne geçiliyor. Aşı karşıtlığı ve kalabalık ortamlar nedeniyle kızamık vakalarında ciddi oranda artma gözlemliyoruz. Kızamık hastalığı ishal gibi hafif komplikasyonların yanı sıra zatürre, orta kulak iltihabı, akut beyin iltihabı, gözde kornea ülseri gibi durumlara sebep oluyor” diye konuştu.

Bulaşıcı hastalıkların tek çözümü aşı mı?

Kızamık hastalığının belirtileri genel olarak 10-14 gün sonrasında kendisini gösterdiğini ifade eden Çelik, “Ateş, öksürük, rinit (soğuk algınlığı, ateş, hapşırma), konjonktivit (kırmızı gözler) ve döküntü oluyor. Hastalarda 40 dereceyi bulan yüksek ateş görülürken, bu durum yaklaşık 1 hafta sürüyor. Çok nadir görülen ağız içindeki koplik lekeler, kızamık tanısının konulmasına yardımcı oluyor.” şeklinde konuştu. Kızamık aşılarının ücretsiz yapıldığını ifade eden Çelik, bulaşıcı hastalıklardan aşı ile korunulduğunu söyledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *