"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Hafif yağmur
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,0499 %0.13
37,2729 %0.36
3.500.925 %-0.559
3.357,66 -0,22
İşçi Haber Sağlık Koldan vuran uyuşmalara dikkat! Boyun fıtığı olmamak için 5 altın değerinde tavsiye

Koldan vuran uyuşmalara dikkat! Boyun fıtığı olmamak için 5 altın değerinde tavsiye

Uzman doktor, boyun fıtığı ve tedavisini anlattı. Kola gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapan hastalık, koldan vuran uyuşma ve ağrılarla kendini gösteriyor. Fizik tedavi ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilen hastalar, 15 gün sonra normal yaşantılarına dönebiliyor. Uzman isim, oyun sağlığı için önemli ipuçları da verdi.

Beyin, Sinir, Omurga ve Omurilik Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Mahmut Akyüz, boyun fıtığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Bel ve kollarda ağrı, yürürken denge problemi, kolda uyuşma hissi gibi şikayetler, hareket kabiliyeti ve yaşam kalitesini sınırlayan boyun fıtığına işaret edebilir. Boyun fıtığına genellikle duruş bozukluları ve trafik kazası gibi bir travmalar sebep olurken, özellikle 30-40 yaş aralığında, sabit şekilde çalışmak durumunda olan ofis çalışanlarında bu hastalığın görülme oranı daha yüksektir. Memorial Antalya Hastanesi Beyin, Sinir, Omurga ve Omurilik Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Mahmut Akyüz, boyun fıtığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

BOYUN FITIĞI, KOLDAN VURAN UYUŞMAYLA KENDİNİ BELLİ EDİYOR

Prof. Dr. Mahmut Akyüz, boyun omurlarının arasındaki kıkırdağın, omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi ve çıkması sonucu, kola gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapmasından kaynaklanan bir hastalık olduğunu belirterek, "Kişiyi oldukça zorlayan bu rahatsızlık, en fazla koldan vuran uyuşmayla kendini göstermektedir. Ensede yaşanan ağrı, boyun hareketlerinde kısıtlılık, yürürken yaşanan dengesizlikler, kas ve ellerde kas gücünün azalması ise hastalığın diğer belirtilerindendir" dedi.

Boyunda kaslarla ilgili stres kaynaklı kas spazmları boyun ağrılarının yüzde 70’ini oluşturduğunu ve uzun vadede boyunda fıtık, boyun kemiklerinde kayma ve kireçlenmeye bağlı omurga kanalından daralmalara neden olacağına işaret den Akyüz, "Bu durum; kol ve ellerde kuvvet kaybı, uyuşukluk ve yürüme zorluğuna neden olabilir. Eğer sadece tek bir sinir etkilenmiş ise kolda, el ve parmaklara kadar vuran ağrı, sızlama, karıncalanma; eğer ciddi bir bası söz konusuyla kol ve ellerde kuvvet kaybı meydana gelir. Omurilik sıkışması durumundaysa bu şikayetlere ek olarak; ayaklarda karıncalanma, yanma, uyuşma, yürüme zorluğu idrar ve büyük abdesti kaçırma gibi şikayetler ortaya çıkar. Burada oluşan hasar, nadiren vücut tarafından onarılabilir ama genellikle uzun süreli veya kalıcı olur" diye konuştu.

BOYUN FITIĞI AMELİYATI NASIL OLUR?

Boyun fıtığı teşhisi konmuş hastaların yaklaşık yüzde 85’i genellikle çok iyi bir fizik tedavi ve boyunluk kullanımı sayesinde tedavi olabildiğini kaydeden Akyüz, "Bu tedaviler yetersiz kaldığında cerrahi yönteme başvurulur. Günümüzde modern teknolojilerle gerçekleştirilen ameliyatlar sayesinde hastalar kısa sürede sağlığına kavuşabilmektedir. Boyun fıtıklarında öncelikle, ilaç tedavileri, istirahat, fizik tedavi, kilo düzenlemesi, egzersiz planlaması ve yaşam tarzının değiştirilmesi gibi tedavi seçenekleri vardır" dedi.

Hastaların 90 dakika süren ameliyat sonrası 15 günde normal yaşantısına devam edebildiğini belirten Akyüz, "Boyun fıtığı ameliyatında, bu bölgenin ön kısmındaki iki kemik arasında kalan kıkırdağın tamamı ve sinire baskı yapan parça çıkartılır. Aradaki yüksekliği koruması için de bir destek materyali konulur. Böylece hastalığın aynı yerden ikinciye tekrar etme ihtimali ortadan kaldırılmaktadır. Buraya yerleştirilen destek materyali, vücuda uyumluluğu kanıtlanmış ve ömür boyu vücutta kalmaya dayanıklı bir maddedir. Yaklaşık 90 dakika süren ameliyat sonrasında hasta normal yaşantısına 15 gün sonra rahatlıkla dönebilmektedir" ifadelerine yer verdi.

BOYUN FITIĞI OLMAMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Akyüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yapay boyun diski; genç ve uygun hastalarda boyun hareketlerinin ve esnekliğinin korunması açışından tercih edilen bir yöntemdir. Uygulanması kolay ve vücuda uyumu son derece uygun bir yöntemdir. İşlem mikrodiskektomi işlemi sonrası 10-15 dk içinde tamamlanır. Yaklaşık 3 aylık süreç içinde vücuda tam olarak adapte olur. Özellikle üst seviye boyun fıtıklarında hareketin korunması açısından tercih edilebilir. Cerrahi tedavilerde başarı uygun hastaya, uygun zamanda ve doğru girişimin yapılması ile doğru orantılıdır. Son çare olarak cerrahi tedaviye gitmek veya son aşamaya gelinceye kadar beklemek mikrocerrahinin etkinliğini düşürmektedir. Ameliyat sonrası yapılan egzersizler ameliyat sonucunu desteklemektedir. Cerrahi tedavinin yanı sıra, kilo azaltılması, düzenli yapılan egzersiz programları, yaşantının yeniden düzenlenmesi, fizik tedavi iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.”

Akyüz, boyun sağlığı için günlük yaşamda dikkat edilmesi gerekenleri ise şu şekilde sıraladı: "Masa başında çalışırken uzun süre boynunuzu eğik tutmayın, bilgisayarınızı göz seviyenizde olacak şekilde konumlandırın ve klavyenizin yüksekliğini iyi ayarlayın, yürürken dik olmaya özen gösterin, boyun kaslarını güçlendirici egzersizler yapın ve haftada 3 gün 1’er saat yüzmeye çalışın."

Kaynak: İHA