"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2596 %-0.01
36,9694 %-0.1
2.276.810 %-1.185
3.029,48 0,05
Ara
İşçi Haber Sağlık Kronik uykusuzlukta yeni araştırmalar: Sebebi bakın ne olabilir?

Kronik uykusuzlukta yeni araştırmalar: Sebebi bakın ne olabilir?

Günümüzde severek birçok kişi tarafından tüketilen işlenmiş gıdalar tehlike saçmaya devam ediyor. Son olarak gerçekleştirilen yeni çalışmalar kapsamında, kronik uykusuzluğa işlenmiş hazır gıdalarında sebep olabileceği öğrenildi.

Günümüze kadar yapılan araştırmalar ışığında işlenmiş hazır gıdaların obezite, diyabet ve kanserle olan bağlantıları bilinirken, son zamanlarda gerçekleştirilen yeni araştırmalar ile gazlı içecekler ve enerji barları gibi ürünlerin de kronik uykusuzluk sorunlarına sebep olabileceği öğrenildi. 

32 HASTALIKTAN SORUMLU

Renklendiriciler gibi kimyasal katkı maddeleri içeren işlenmiş gıdalar, vitamin ve lif bakımından da düşüktür.

Araştırmacılar, yaklaşık 40 bin yetişkinin beslenme ve uyku düzenlerini analiz ettikten sonra işlenmiş gıda tüketimi ile kronik uykusuzluk arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin bulunduğunu kaydettiler. 

Fransa'daki Sorbonne Paris Nord Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yapılan son araştırmalar da, söz konusu bu gıdaların obezite, kalp hastalığı, diyabet ve bağırsak kanseri gibi toplamda 32 hastalıktan sorumlu olabileceği tahmin edilirken öte yandan bu gıdaların sağlık üzerindeki etkilerinin yanı sıra insan uykusunu da etkileyebileceği ve işlenmiş hazır gıdaların kronik uykusuzluğa neden olduğu öne sürüldü. 

ARAŞTIRMADA AKDENİZ DİYETİNE DE YER VERİLDİ

Columbia Üniversitesi'nde beslenme ve uyku bilimcisi olarak görev alan baş araştırmacı Marie-Pierre St-Onge gerçekleştirilen çalışmaya ilişkin şu ifadelerde bulundu: 

"Giderek daha fazla gıdanın yüksek oranda işlendiği ve uyku bozukluklarının yaygın olduğu bir zamanda, beslenmenin uyku üzerindeki etkisini değerlendirmek önemliydi. Araştırma ekibimiz önce Akdeniz diyeti gibi sağlıklı beslenme tipinin uykusuzluk ve kötü uyku kalitesini azalttığını tespit etti, ardından yüksek karbonhidratlı diyetlerin uykusuzluk sorununu artırdığını bildirdi."  

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *