"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5087 %0.13
36,4694 %0.3
3.362.972 %2.933
2.956,78 0,74
Ara
İşçi Haber Sağlık Küresel güçler Omicron'u çözmeye çalışıyor

Küresel güçler Omicron'u çözmeye çalışıyor

Yeni COVID-19 varyantını izlemek için yarış başladı.

Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, yeni varyantın ne kadar yayıldığını ölçmeye çalışırken, son zamanlardaki COVID-19 enfeksiyon vakaları için acilen veritabanlarını araştırıyor, yolcuları tarıyor ve yeni varyantın viral genomlarının kodunu çözmeye çalışıyor.

Çalışmanın hızı, Omicron'un yayılmasını engellemek için popüler olmayan, ekonomik açıdan zarar verici adımlar atmaya gerek olup olmadığına hızlı bir şekilde karar vermeleri için hükümetler ve halk sağlığı yetkilileri üzerindeki baskının altını çiziyor.

Resmen geçen hafta Güney Afrika'da tespit edilmiştir ve o zamandan beri bir düzineden fazla ülkede tespit edildi.

İngiltere ve diğer büyük ekonomiler, varyantın ilk tespit edilmesinden sadece birkaç gün sonra Güney Afrika'ya ve Güney Afrika'dan uçuşları yasaklayarak, küresel finansal piyasaları karıştırdı ve ekonomik zarar konusunda endişeleri artırdı.

Eylemin hızı, diğer varyantların ortaya çıkışıyla tam bir tezat oluşturuyor. Alfa varyantının ilk örnekleri Eylül 2020'de İngiltere'de belgelendiğinde, hükümet Aralık ayında ülke çapında bir karantina uygulamadan önce veri toplamak ve potansiyel tehlikesini değerlendirmek için aylar harcadı. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) en yüksek seviyesi olarak belirlemesi

Cuma günü ilk Omicron vakasını tespit ettikten kısa bir süre sonra İsrail, yayılmasını kontrol altına almak amacıyla varyantı tespit edebilen 10 milyon daha fazla PCR kiti satın alacağını duyurdu. Cumartesi günü tüm ülkelerden gelen yabancılara sınırlarını kapattı.

İskoçya ve Singapur, son zamanlarda on binlerce pozitif vakayı gözden kaçırmış olabilecekleri varyantın işaretleri için kontrol etmek için çabalıyor ve ABD, Omicron varyantının yerel vakalarını hâlâ baskın olan Delta'dan ayırt etmek için COVID-19 gözetimini geliştiriyor .

Avrupa Birliği'nin sağlık komiseri, üye ülkeleri, bazıları pandeminin neredeyse iki yılı geride kaldığından, mutasyonları tespit etme çabalarını artırmaya çağırdı. devamını oku

Blok şimdi 10 ülkede 42 vakayı doğruladı

Stella Kyriakides, Reuters tarafından 27 AB ülkesinin sağlık bakanlarına gönderilen bir mektupta, "Bazı Üye Devletler bu önemli boyut açısından önemli ölçüde geride kalıyor." diye belirtti.

"Delta varyantının yüksek geçirgenliği nedeniyle zaten zorlu bir kışla karşı karşıyayız, Omicron varyantının görünümü nedeniyle şimdi daha fazla veya ek baskılar yaşayabiliriz" diye yazdı.

"Dünya Sağlık Örgütü, Omicron'u, önceki enfeksiyon veya aşılardan antikorları yaymasına veya bunlardan kaçınmasına yardımcı olabilecek mutasyonların sayısı nedeniyle, "endişe verici bir değişken" olarak sınıflandırdı.


S-GEN HAKKINDA HERŞEY

Çoğu PCR testi, Omicron'u virüsün şimdiye kadarki baskın ve en bulaşıcı versiyonu olan Delta varyantından ayırt edemez.

Omicron'u Delta'dan ayırt etmek için, PCR testinin Omicron'da S-gen bırakma veya S-gen hedef hatası (SGTF) olarak bilinen bir mutasyonu tanımlayabilmesi gerekir. Başarısız değil çünkü ilk olarak İngiltere'de tanımlanan Alfa varyantı da bu mutasyona sahipti.

Alfa'nın artık geniş çapta dolaşımda olmadığı göz önüne alındığında, S-gen eksikliğinin varlığı, numunenin Omicron için pozitif olduğunu gösterir ve laboratuvarı, doğrulama için numuneyi genom dizilimi için göndermesi için uyarır.

Lokal PCR testleri bu mutasyonu tanımlayamazsa, rastgele seçilen PCR sürüntü numuneleri bir hafta kadar sürebilen genom dizilimine tabi tutulmalıdır. WHO, yaygın olarak bulunan testlerin, Omicron dahil olmak üzere herhangi bir varyantla enfekte olmuş kişileri tespit edebildiğini söyledi.

Ancak, şimdiye kadar yalnızca ABD firması Thermo Fisher tarafından üretilen TaqPath testini vekil olarak önerdi . Thermo Fisher, yeni varyantın yayılmasını izlemek için çalışırken Afrika ve diğer ülkelerden gelen talebi karşılamak için üretimi artırmaya hazır olduğunu söyledi.

Sağlık bakanlığı, şimdi, laboratuvarlarının ülke çapındaki tüm testlerde bu mutasyonu izlediğini ve pozitif bir PCR testi SGTF'yi gösterdiğinde, numunenin daha fazla sıralama için alındığını söyledi.

 

VARYANTIN ÖZELLİKLERİ

Belçika'da değerlendirilen bir ay geriye giden 150.000 pozitif testten 47'sinde S-gen bırakma ve yüksek viral yük vardı. Örnekleri ayrıştıran virologlardan Marc Van Rast'a göre bunlardan sadece biri Omicron'du.

İskoç makamları, hepsi aynı olayla bağlantılı dokuz Omicron vakasının keşfedilmesine yardımcı olmak için 1 Kasım'a kadar sürüntülerden geçti. 

Güney Afrika ve Botswana'nın yeni varyantı tanımlamasından bir hafta önce, 16 Kasım civarında, S-gen hedef başarısızlığının testlerde tekrar görünmeye başladığını buldular. Bu özellik, Alpha ortaya çıktığında olduğu gibi, genomik dizilemenin yönlendirilmesine yardımcı oldu.

İskoçya'nın baş sağlık görevlisi Gregor Smith pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Bu, kendi avantajımıza kullanabileceğimiz bu özel varyantın tuhaflıklarından biri" dedi.

Smith, hükümetin yeni varyantın ne kadar yaygın olabileceğini tahmin etmeye, tekrar test edilmesi gerekebilecek kişileri ve laboratuvarlarda daha fazla kod çözme için hangi numunelere öncelik verilmesi gerektiğini belirlemeye başlayabileceği anlamına geliyor.

 

Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *