"Haberin İşçisi"
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,0147 %0.09
41,7545 %0.16
3.693,20 % -0,47
2.943.633 %-6.693
İşçi Haber Sağlık Malezya'da antibiyotik dirençli ölümcül bakteri alarmı!

Malezya'da antibiyotik dirençli ölümcül bakteri alarmı!

Malezya'nın Terengganu kentinde, ölümcül ve antibiyotik dirençli "Acinetobacter baumannii" bakterisi tespit edildi. Araştırmalar, bu bakterinin hastanelerde yayılmaya devam ettiğini ve halk sağlığı için büyük bir tehdit oluşturduğunu ortaya koydu. Uluslararası iş birliği vurgulandı.

Okunma Süresi: 2 dk

Malezya'nın Terengganu kentindeki bir hastanede, yüksek derecede antibiyotik dirençli ve ölümcül bir bakterinin tespit edildiği açıklandı. Bilim insanları, bu bakterinin "Acinetobacter baumannii" türünün, küresel ölçekte yaygın olan ve halk sağlığı açısından tehdit oluşturan "GC2" soyuna ait olduğunu belirtti.

Araştırmaların Sonuçları

2011 ile 2020 yılları arasında bölgede toplanan 126 bakteri örneği üzerinde yapılan incelemeler, bakterinin birden fazla antibiyotiğe karşı direnç geliştirdiğini ortaya koydu. Özellikle, "A. Baumannii" enfeksiyonlarına karşı genellikle ilk tercih edilen "karbapenem" grubu antibiyotiklere karşı yüksek düzeyde direnç saptandı. Araştırmacılar, inceledikleri örneklerin yüzde 97'sinde antibiyotik direncini yaymakla görevli plazmid DNA'larının bulunduğunu bildirdi.

ölümcül bakteri Hastanelerde Yayılma Devam Ediyor

Araştırmanın ortak yazarlarından Birmingham Üniversitesi’nden Dr. David Cleary, çalışmanın sonuçlarını değerlendirdiği açıklamasında, bu tehlikeli bakterinin hastanelerde yayılmaya devam ettiğine dair yeni kanıtlar elde ettiklerini ifade etti. Ancak, düşük ve orta gelirli ülkelerden gelen verilerin yetersiz olduğunu belirten Cleary, bu ülkelerde antibiyotik direnciyle mücadele edebilmek için daha etkili takip sistemlerine ve yeni tedavi protokollerine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Dr. Cleary, "GC2 soyunun baskınlığı ve karbapenem direncinin yüksekliği, halk sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor" dedi.

Uluslararası İşbirliği Önemli

Araştırmanın başyazarı ve Malezya'daki Sultan Zainal Abidin Üniversitesi'nden Prof. Chew Chieng Yeo ise çalışmanın, çoklu ilaç direncine sahip bakterilerin yayılımını engellemek için uluslararası araştırma iş birliğinin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini belirtti. Yeo, bazı bölgelerden veri eksikliği bulunduğuna dikkat çekerek, bu tür iş birliklerinin daha kritik hale geldiğini ifade etti.