Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, petrokimya ürünü olan plastiklerin günlük yaşamda yaygın olarak kullanıldığını belirtti. Plastiklerin küçük parçacıkları olan mikroplastiklerin, besinler, solunum ve cilt teması yoluyla insan vücuduna girdiğini ifade eden Altay, "Yediğimiz yemeklerin kaplarından içtiğimiz su şişelerine kadar bu plastiklere maruz kalıyoruz ve bu durum her geçen gün artıyor" dedi.
Altay, mikroplastiklerin sağlık üzerindeki etkilerini araştıran bir bilimsel çalışmanın sonuçlarını paylaştı. Araştırma, prestijli tıp dergilerinden New England Journal of Medicine'da yayımlandı ve şah damarı tıkanıklığı yaşayan hastalar üzerinde gerçekleştirildi. Çalışmada, hastaların damarlarından temizlenen materyallerde polietilen ve polivinil klorür gibi mikroplastiklerin bulunduğu görüldü.
Mikroplastiklerin inme, kalp krizi ve ölüm riskini artırdığını belirten Altay, şu bilgileri verdi: “Araştırmada, şah damarı tıkanıklığı olan 257 hastanın damarlarında temizlik yapıldı ve 257 hastanın 150'sinin şah damarında mikroplastik bulundu. Günlük yaşamda kullanılan plastikler beyin damarlarına kadar ulaşabiliyor. Mikroplastik bulunan hastalar, bulunmayan hastalardan 4.5 kat daha fazla inme, kalp krizi ve ölüm riski taşıyor. Plastiklerin damarlar üzerindeki etkisi oldukça tedirgin edici.”
Altay, mikroplastiklerin sadece denizlerde ve yüksek dağlarda değil, insan sağlığı üzerinde de etkili olduğunu vurgulayarak, hem bireylerin hem de yöneticilerin plastik materyallerden kaçınmaları ve çevreyi koruma bilincine sahip olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.