"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Açık
19°
34,2770 %0.03
37,4187 %0.18
2.494.510 %0.165
3.072,12 0,04
Ara
İşçi Haber Sağlık Milli içeceğimiz çay kansere yol açıyor olabilir mi? DSÖ açıkladı!

Milli içeceğimiz çay kansere yol açıyor olabilir mi? DSÖ açıkladı!

Dünya genelinde milyonlarca kişinin vazgeçilmezi olan çay, Türklerin favorisi olmasının ötesinde ciddi sağlık risklerine yol açabiliyor.

Çay, çeşitli bitkilerin yapraklarının, çiçeklerinin, köklerinin, tohumlarının ya da kabuklarının kaynatılmasıyla elde edilen bir içecek türü. Türkiye’de genellikle siyah çay tüketiliyor. Çay, günün her saatinde severek ve keyifle tüketilen içeceklerin başında geliyor.

Ancak çayı doğru içmemek vücutta ciddi hastalıkların riskini artırabilir. Uzmanlar uyarıyor, özellikle yanlış sıcaklıkta tüketilen çayın gırtlak ve yemek borusu gibi hassas bölgelerde kansere yol açabileceği ortaya çıktı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2016’da yayımladığı raporda, 70 santigrat dereceyi aşan sıcaklıklarda tüketilen içeceklerin kanserojen olabileceğini bildirdi.

Özellikle İran ve Çin gibi sıcak çay tüketiminin yaygın olduğu bölgelerde yapılan çalışmalar, bu alışkanlığın yemek borusunda kansere yol açan hücresel hasar riskini artırdığını gösteriyor​.

2019’da yayımlanan bir araştırmaya göre, günde 700 ml’den fazla ve 60 santigrat derece üzerindeki sıcaklıklarda çay tüketen bireylerde yemek borusu kanseri görülme riski önemli ölçüde artıyor​.

Bunun sebebi, yüksek sıcaklığın yemek borusundaki hücrelerde tekrarlayan hasara yol açarak uzun vadede kanserli hücrelerin oluşma olasılığını artırmasıdır​.

Hafif soğutulmuş bile olsa, aşırı sıcak çayın zamanla kansere yol açabileceğine vurgu yapan uzmanlar, bu risklerin önüne geçmek için çayın 60 dereceye kadar soğumasını beklemek gerektiğini dile getiriyor.

ÇAY içerken nelere dikkat edilmeli?

Türklerin siyah çayı ne kadar sevdiği bilinen bir gerçek. Ancak siyah çay içerken de diğer bitki çaylarını içerken de dikkat edilmesi gereken noktalar var.

Sağlık için çayı mutlaka şekersiz tüketmeye özen gösterin.

Sağlığa karşı risk faktörü oluşturmaması için 5-8 dakika demlenmiş ve açık olan bir çay tüketilmesi gerekir.

Bitki çaylarının demlemesi ise başkadır. Kaynamış su yerine kaynatılmış ve 80 dereceye kadar soğutulmuş suyun bitki çayına eklenmesi ile 3- 4 dakikalık bekleme süresiyle demlenme işlemi yapılması tüm yararlarından faydalanmak için gerekir. Gün içerisinde 5 fincan kadar siyah çay; 3 fincana kadar da bitki çayı tüketilebilir.

Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *