Odyometri teknikerleri, KPSS'den yüksek puan almalarına rağmen bölümlerinde yeteri kadar atama yapılmamasına tepki gösterdi. Sosyal medya uygulaması Twitter'da #OdyometriyeBeyazReform etiketiyle etkinlik düzenleyen odyometristler, görev tanımlarında olan yeni doğan işitme testlerinin sadece birkaç haftada aldıkları eğitim ve sertifikayla hemşireler ve ebeler tarafından yapılmasına karşı çıktı.
Halk Sağlığı Merkezlerine alınan 1305 odyometri cihasının nerede olduğunu ve kim tarafından kullanıldığını soran odyometri teknikerleri kısa sürede sosyal medyada gündem oldu. Odyometri teknikerleri, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya seslenerek ''Halk Sağlığı Merkezlerine neden odyometristler atanmıyor?'' sorusunu sordu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla atama isteyen odyometri teknikerlerine destek verdi.
Halk Sağlığı Merkezlerinde Odyometri için neden yeterli atama sağlanmıyor?işitme fonksiyonlarının değerlendirilmesine yardımcı olan ve işitmenin ölçülmesini sağlayan işitme testi için eğitim alanlar atanmaları sağlanmalıdır.#OdyometriyeBeyazReform @Odyometribirli1
— Ömer Fethi Gürer (@fethigurer) December 25, 2022
Odyometri Teknikeri Ne Demek?
Odyometri teknikeri ya da odyometrist; işitme kaybı yaşadığı düşünülen hastalara gerekli testleri yapmaktan işitme cihazı üretimine kadar birçok farklı alanda çalışır. Odyometri teknikerleri, devlet ve özel hastaneler ile işitme cihazı üretimi ya da satışı yapan şirketlerde görev alabilir.
Odyometri Teknikeri Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Geniş bir alanda hizmet verebilen odyometri teknikerleri, çalıştıkları alana göre farklı görev tanımlarına sahiptir; ancak yine de genel manada görevleri ve sorumlulukları şöyle sıralanır;
- Uzman hekiminin gözetiminde testlere katılmak ve gerekli yazılı ve dijital evrakın oluşturulmasına yardımcı olmak,
- Odyometri testlerinin oluşturulmasına yardımcı olmak,
- Yeni işitme cihazlarının üretiminde ve tasarlanmasında çalışmak,
- İşitme kaybının azaltılması ya da durdurulması ile ilgili tedaviler konusunda uzman hekim ve odyologlara yardımcı olmak,
- Hasta kayıtlarının tutmak, kapatmak ve arşivlemek,
- İşitme tarama programlarında ve gürültü ölçümlerinde görev almak,
- Saf ses ve konuşma odyometrisi, immitansmetri testlerini yapmak.
Odyometri Teknikeri Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Odyometri teknikeri olmak için üniversitelerin Odyometri önlisans programından mezun olmak gerekir. Odyolog ile Odyometri teknikeri genellikle karıştırılır. Odyologlar, 4 yıllık Odyoloji bölümünden mezun olan ve işitme cihazı ameliyatlarında da görev alan çalışanlardır. Odyometri teknikerleri ise kulak, burun ve boğaz ihtisasına sahip doktorlara teknik destek veren çalışanlardır.
Kaynak: Kariyer.net