Giderek artan sayıda ülke, Omicron varyantından kaynaklanan enfeksiyonlarda yeni bir artışı önlemek amacıyla COVID-19 aşı takviyeleri için bekleme süresini altı aydan üçe indiriyor.
Omicron'un selefi Delta'dan daha hızlı yayıldığını ve geçmişte aşılanmış veya COVID olan insanları enfekte etme olasılığının daha yüksek olduğunu gösteren erken kanıtlara tepki veriyorlar. Ancak bazı bilim adamları, takviyeleri çok erken vermenin uzun vadeli aşı koruma seviyesini tehlikeye atabileceğini söylüyor.
Veriler sınırlı kalırken, yarım düzine laboratuvar çalışması, tipik olarak iki doz halinde verilen COVID-19 aşılarının ilk kürünün Omicron varyantından enfeksiyonu durdurmak için yeterli olmadığını, ancak bir destekleyici aşının yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Güney Afrika ve Birleşik Krallık'tan yapılan araştırmalar, varyantın çok hızlı yayıldığını ve yakında birkaç ülkede Delta'yı geride bırakacağı tahminlerini harekete geçirdiğini gösteriyor. Bilim adamları ayrıca Omicron vakalarının ne kadar şiddetli olduğunu belirlemeye çalışıyorlar.
Ek aşılarda süreler indirildi
Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere birçok ülke, bu yılın başlarında, bir kişinin aşıyı tamamlamasından altı ay sonra ek dozlara izin verdi. Bu ay, Güney Kore, Birleşik Krallık ve Tayland bu aralığı üç aya indirdi. Belçika bu süreyi dört aya indirdi.
Fransa, Singapur, Tayvan, İtalya ve Avustralya, güçlendirici bekleme sürelerini beş aya indirdi. Amerika Birleşik Devletleri, Güney Afrika ve Almanya da dahil olmak üzere bazı ülkeler altı aylık destek programına bağlı kaldı.
Finlandiya, genel nüfus için süreyi kısaltmanın artan hastaneye yatışları yavaşlatacağına inanmadığını söyleyerek risk altındaki gruplar için üç aylık bir destek zaman çizelgesi önerdi.
İspanya ve Litvanya da şu ana kadar yalnızca bağışıklık sistemi zayıf olan, yaşlı veya savunmasız kişilere güçlendiriciler sunarken, Hindistan bir destek kampanyasına karar vermiş değil. Zengin ülkelere ilk COVID aşı dozlarını gelişmekte olan dünyaya göndermeye öncelik vermelerini söyleyen Dünya Sağlık Örgütü, artan vakalar ışığında takviyelere daha açık hale geldi.
Uzmanlar, daha fazla veriye ihtiyaç duyulduğunu, ancak daha kısa zaman dilimlerinin çoklu dozlarda verilen aşıların etkinliğini tehlikeye atma riski olduğunu söyledi.
Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.