"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2394 %0.06
37,0612 %0.1
2.294.830 %-1.695
3.013,58 0,71
Ara
İşçi Haber Sağlık Prof. Dr. Azap'tan Kovid-19 varyantı "XEC" açıklaması

Prof. Dr. Azap'tan Kovid-19 varyantı "XEC" açıklaması

Son günlerde özellikle Avrupa'da yaygınlaşan Kovid-19'un yeni varyantı "XEC"nin Türkiye'de de etkili olması bekleniyor.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, sonbaharın gelmesiyle üst solunum yolu enfeksiyonlarının artış gösterdiğine dikkat çekti. Kovid-19'un 2019'dan bu yana aşılamalarla etkisinin azaldığını belirten Azap, virüsün sürekli olarak yeni varyantlar geliştirdiğini ifade etti.

Son olarak "XEC" adı verilen ve Avrupa'da yaygınlaşan bu varyantın, Kasım 2021'de ortaya çıkan Omicron varyantının bir alt tipi olduğunu belirten Azap, "Yeni varyantlar, önceki varyantlara göre daha bulaşıcı hale geliyor. XEC, KP.3.3 varyantından türemiştir" dedi.

Azap, XEC varyantının Almanya'da Haziran ayında ortaya çıktığını ve 27 ülkede etkinliğinin bildirildiğini kaydetti. Henüz ülkemizde hakim olmadığını, KP.2.3 ve KP.3.1 varyantlarının daha yaygın olduğunu söyleyen Azap, "Ancak XEC’nin bulaşıcılığı nedeniyle önümüzdeki aylarda ülkemizde de yaygınlaşmasını bekliyoruz" dedi.

Virüsün sürekli değiştiğini, ancak XEC varyantının önceki Omicron alt varyantları gibi daha ağır hastalık tablolarına neden olmadığını vurgulayan Azap, "Ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, boğaz ağrısı, halsizlik, öksürük gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Ağır hastalık riski, bağışıklığı baskılanmış bireylerde ve yaşlılarda artıyor. Ancak bu varyantın hastalık yapma kapasitesinin önceki varyantlardan farklı olmadığı şu an için söylenebilir" diye ekledi.

Azap, ülkemizde bulunmayan yeni varyantlara karşı geliştirilen aşıların ve mevcut tedavi yöntemlerinin XEC varyantına karşı da etkili olduğunu açıkladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *