"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Hafif yağmur
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,7369 %-0.02
36,6381 %0.23
3.343.319 %0.374
2.959,33 0,29
Ara
İşçi Haber Sağlık Rektum kanseri nedir? Belirtileri nelerdir? Uzman doktordan düzenli tarama uyarısı!

Rektum kanseri nedir? Belirtileri nelerdir? Uzman doktordan düzenli tarama uyarısı!

Uzman doktor, rektum kanserinin erkeklerde kadınlara oranla daha sık görüldüğünü belirterek rektum kanserindeki tedavi yöntemlerini sıraladı. Hastalığın erken teşhisi için düzenli taramalar önemini vurgulayan uzman isim, "Tedavisi karmaşık olan rektum kanserinde kolonoskopi en etkili teşhis yöntemi" dedi.

Medicana Sağlık Grubu Zincirlikuyu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Bektaş, rektum kanserinin erkeklerde kadınlara oranla daha sık görüldüğünü, hastalık öncesi düzenli taramaların büyük önem taşıdığını belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, dünyada en sık görülen ikinci kanser türü rektum, kalın bağırsağın son bölümü rektumda meydana geliyor ve tedavisi, diğer kanserlere oranla daha karmaşık yönde ilerliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Hasan Bektaş, rektumun, kalın bağırsağın son 15-20 santimetrelik kısmı olduğunu, bu bölgede yer alan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ve tümör oluşturması sonucunda kanserin geliştiğini belirtti.

REKTUM KANSERİ, ERKEKLERİ KADINLARA ORANLA İKİ KAT DAHA FAZLA ETKİLİYOR

Rektumun anatomik özellikleri ve çevresindeki organlarla ilişkisi nedeniyle tedavisinin daha karmaşık olduğunu vurgulayan Bektaş, "Rektum, kolon kanseriyle benzerlik gösterir. Rektum kanseri erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür ve bu noktada düzenli taramalar büyük önem taşımakta." şeklinde görüş belirtti.

Bektaş, genellikle polip olarak adlandırılan iyi huylu doku büyümelerinin zamanla kansere dönüşebileceğine dikkati çekerek, kolorektal kanserlerin çoğunun poliplerden kaynaklandığını ve kansere dönüşüm sürecinin uzun yıllar aldığına inanıldığını, rektum tümörlerinin klinik ve moleküler düzeyde farklı olması nedeniyle lokal ve sistemik düzeyde farklı tedavi yollarının seçildiğini bildirdi.

Kanserin ileri yaşlarda daha yaygın görüldüğünden bahseden Bektaş, şu ifadeleri kullandı:

“Bu kanser türü, erkekleri kadınlara oranla iki kat daha fazla etkileme. Özellikle 50 yaşından sonra erkekleri ve kadınları aynı şekilde etkiler ancak aynı zamanda genetik yatkınlık ve ailede hastalık öyküsü bulunan genç insanlarda da ortaya çıkabilir. Rektum kanseri için risk faktörleri arasında 50 yaş ve üstü olmak, ailede kolon veya rektum kanseri öyküsünün bulunması, fazla kırmızı et ve işlenmiş et tüketimi, düşük lifli beslenme, obezite ve hareketsiz yaşam tarzı, sigara-alkol kullanımı ve Crohn hastalığı, ülseratif kolit gibi iltihaplı bağırsak hastalıkların varlığı bulunmakta.”

REKTUM KANSERİNDE KOLONOSKOPİ EN ETKİLİ TEŞHİS YÖNTEMİ!

Rektum kanserinin erken evrelerde belirti vermeyebileceğine işaret eden Bektaş, uzun süreli ishal veya giderek kötüleşen kabızlık, dışkıda kan görülmesi, karın ağrısı, kramp veya şişkinlik hissi, dışkılama sonrası tam boşalamama hissi, açıklanamayan kilo kaybı, genel halsizlik ve yorgunluğun hastalığın belirtileri arasında yer aldığına değindi.

Hasan Bektaş, rektum kanseri tanısında yapılan temel testlere ilişkin, "Rektum kanserinde kolonoskopi en yaygın ve etkili teşhis yöntemi. Polip veya anormal doku tespit edilirse biyopsi alınabilir. Tanıda uygulanan görüntüleme yöntemleri arasında bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans (MR) ve endorektal ultrasonografi bulunuyor. Rektum kanseri için karsinoembriyonik antijen (CEA) ve karbonhidrat antijeni gibi kan testleri de yapılabilmekte." ifadelerini kullandı.

REKTUM KANSERİNİN TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELER?

Rektum kanseri tedavisinin, tümörün yeri, evresi, metastazın varlığı veya yokluğu gibi çeşitli faktörlere bağlı olduğunu belirten Bektaş, şunları kaydetti:

“Tedavi yöntemleri arasında cerrahi, kemoterapi, radyoterapi ve hedefe yönelik tedaviler bulunmakta. Cerrahi rektum kanserinin en yaygın tedavi yöntemi. Tümörün bulunduğu bölgenin çıkarılması ve çevresindeki lenf düğümlerinin temizlenmesi yapılır. Rektum kanserinin cerrahi tedavisi; klasik, laporoskopik ve robotik cerrahi ile yapılabilmekte. Rektum kanserinin tedavisinde robotik cerrahi, son yıllarda giderek artan bir şekilde tercih edilmekte ve başarı oranları da gayet iyi. Robotik cerrahi, özellikle zor bölgelerde bulunan tümörlerin çıkarılmasında ve hassas operasyon gerektiren durumlarda tercih edilmekte ve minimal invaziv bir yöntem olarak hastalara konforlu bir iyileşme süreci sunmakta. Özellikle sinir koruyucu ameliyatların gerektiği durumlarda ve hassas anatomik alanlarda fayda sağlıyor. Erken teşhis edilen vakalarda bu yöntem, yaşam kalitesini artırarak başarılı sonuçlar elde edilmesine yardımcı olur.”

Bektaş, rektum kanseri riskinin farkındalık ve düzenli taramalarla büyük oranda önlenebileceğinin altını çizerek, özellikle 50 yaş üstü kişilerin her 5 yılda bir  kolonoskopi yaptırmasını tavsiye etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *