"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,3221 %0.05
43,7702 %0.89
4.104,02 % 0,12
3.542.994 %-0.351
İşçi Haber Sağlık Sıtma vakaları 83 ülkede görülmeye devam ediyor: Uzmanlardan büyük uyarı!

Sıtma vakaları 83 ülkede görülmeye devam ediyor: Uzmanlardan büyük uyarı!

Dünya genelinde sıtma vakalarında düşüş yaşanıyor ancak uzmanlar mücadeleyi bırakmanın büyük bir hata olacağını söylüyor. Hala 83 ülkede görülen sıtma, sivrisinek kaynaklı ölümcül hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Türkiye’de ise 2014’ten bu yana yerli vaka bildirilmedi. Peki, bu başarı nasıl sağlandı? Uzmanlar neye dikkat çekiyor?

Okunma Süresi: 2 dk

Sıtma, özellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde milyonlarca insanı tehdit etmeye devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 2024 yılı itibarıyla dünya genelinde 83 ülkede sıtma vakaları tespit ediliyor. Bunların 25'inde ise yıllık vaka sayısı 10'un altına düştü. Bu olumlu gelişmelere rağmen uzmanlar, sıtmanın tamamen kontrol altına alındığı düşüncesine karşı uyarıyor.

Sıtma Hala Küresel Bir Sağlık Sorunu mu?

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davut Alptekin, 25 Nisan Dünya Sıtma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sivrisineklerle mücadelenin yalnızca sıtma değil, aynı zamanda yeni ortaya çıkan tehlikeli virüsler açısından da kritik olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Alptekin, “Vaka sayıları azaldı diye mücadeleden vazgeçmek büyük bir hata olur. Bu hastalık, kontrolsüz bırakıldığında kısa sürede eski yayılım seviyelerine ulaşabilir” dedi.

Türkiye’de Sıtma hastalığı yaygın mı?

Türkiye’de 2014 yılından bu yana yerli sıtma vakası bildirilmedi. Prof. Dr. Alptekin, son yerli vakaların 2010-2013 yılları arasında Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin illerinde görüldüğünü ve bunların da nüks olarak kayda geçtiğini belirtti.

Adana'nın sıtma mücadelesinde tarihsel rolüne dikkat çeken Alptekin, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1925’te Adana’daki sıtma yoğunluğunu bizzat görerek müdahale emri verdiğini ve bu sayede 1928'de kurulan Adana Sıtma Enstitüsü ile bölgesel mücadelede önemli adımlar atıldığını söyledi.

Adana’daki Sepici Mahallesi örneğini paylaşan Prof. Dr. Alptekin, “1990’lara kadar burada günlük vaka bildirimleri olurdu. Ancak baraj çevresindeki sazlık alanların ıslah edilmesiyle Anofel türü sivrisineklerin üreme alanları yok edildi ve bölgedeki sıtma vakaları tamamen sona erdi” dedi.

DSÖ, 2024 itibarıyla 44 ülkeyi sıtmadan arınmış olarak sertifikalandırdı. Bu ülkeler, yıllar süren kararlı mücadele, kamu sağlığı yatırımları ve sürdürülebilir önlemlerle bu başarıya ulaştı. Ancak DSÖ de tıpkı uzmanlar gibi, bu kazanımların korunması için sürekli tetikte olunması gerektiğini belirtiyor.

 

Kaynak: İHA