DSÖ'nün genel direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünya nüfusunun %60'ının aşılanmış olmasına rağmen ilerleme olmasına rağmen, “her yerde bitene kadar hiçbir yerde bitmez” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü başkanı Pazar günü, omikron dalgasının zirvesinden bu yana bildirilen vakalarda düşüşe rağmen, COVID-19 salgınının "kesinlikle bitmediği" konusunda uyardı. Hükümetlere "tehlikemize rağmen gardımızı indiriyoruz" dedi.
BM sağlık ajansının genel müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ'nün yıllık toplantısının açılışı için Cenevre'de toplanan yetkililere , " testlerin ve sıralamanın azalmasının, virüsün evrimine karşı kendimizi kör ettiğimiz anlamına geldiğini" söyledi. Ayrıca, düşük gelirli ülkelerde yaklaşık 1 milyar insanın hala aşılanmadığını kaydetti.
Perşembe günü küresel durumla ilgili haftalık bir raporda DSÖ , yeni COVID-19 vakalarının sayısının Mart ayının sonundan bu yana haftalarca süren düşüşün ardından istikrara kavuştuğunu ve haftalık toplam ölüm sayısının düştüğünü söyledi.
Tedros, dünya nüfusunun %60'ının aşılanmış olmasıyla birlikte ilerleme kaydedilmesine rağmen, "her yerde bitene kadar hiçbir yerde bitmez" dedi.
"Bildirilen vakalar tüm bölgelerde neredeyse 70 ülkede artıyor ve bu, test oranlarının düştüğü bir dünyada" diye ekledi.
Rapor edilen ölümlerin, aşı kapsamının en düşük olduğu kıta olan Afrika'da arttığını ve yalnızca 57 ülkenin - neredeyse tamamı zengin - halkının yüzde 70'ini aşıladığını söyledi.
Dünyanın aşı arzı iyileşirken, bazı ülkelerde "aşıları yaymak için yetersiz siyasi taahhüt", diğerlerinde "operasyonel veya finansal kapasitede" boşluklar olduğunu söyledi.
Tedros, "Genel olarak, yanlış bilgi ve dezenformasyondan kaynaklanan aşı tereddütünü görüyoruz. Salgın sihirli bir şekilde ortadan kalkmayacak, ancak onu sona erdirebiliriz." dedi.
Tedros'un bu hafta DSÖ üye ülkelerinin yıllık toplantısı olan Dünya Sağlık Asamblesi'nde ikinci beş yıllık dönem için atanması bekleniyor.
Bu haber ANews'dan alınmıştır.