"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Az bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,3372 %-0.04
36,5130 %0
3.294.229 %-1.364
3.034,02 0,25
Ara
İşçi Haber Sağlık Tükürük bezi taşı nedir? Tedavi edilmezse ne olur? Tükürük bezi taşının belirtileri nedir?

Tükürük bezi taşı nedir? Tedavi edilmezse ne olur? Tükürük bezi taşının belirtileri nedir?

Uzman doktor, tükürük bezlerindeki taşların ciddi enfeksiyonlara ve kan zehirlenmesine neden olabileceğini açıkladı. Tedavi yöntemleri taşın büyüklüğüne göre değişirken, erken teşhisin ve tedavinin hastalığın komplikasyonlarını önleyebileceği vurgulandı.

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Taştan, tükürük bezi taşı hastalığının tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, tükürük bezlerinde kalsiyum, tuz ve diğer maddelerin birikmesi sonucu oluşan tükürük bezi taşları, genellikle alt çene ve alt dudak bölgesindeki tükürük bezlerinde görülüyor ve zamanla büyüyebilir.

LAZER TEDAVİYLE TAŞLAR KIRILABİLİR

Açıklamada görüşlerine yer verilen Taştan, tükürük bezlerinde meydana gelen taşların, şişlik, ağrı, ağız kuruluğu gibi belirtilere yol açtığını belirterek, başlangıçta küçük olan bu taşların zaman içinde büyüyüp tıkanıklığa neden olabileceğini vurguladı.

Taştan, tükürük bezi taşı hastalığının tedavi yöntemlerinin taşın büyüklüğüne ve yerine bağlı olarak değiştiğini kaydederek, "Küçük taşlar genellikle masaj ve bol sıvı alımıyla vücuttan dışarı atılabilir. Ancak büyük taşlar, cerrahi müdahale gerektirebilir. Cerrahi müdahalede, taşın bulunduğu bölgeye küçük bir kesik yapılarak taş çıkartılabilir. Ayrıca bazı durumlarda lazer tedavisiyle taşlar kırılabilir. Bu tedavi seçenekleri, hastanın sağlık durumu ve taşın konumuna göre belirlenir." açıklamasına bulundu.

KAN ZEHİRLENMESİNE YOL AÇABİLİR

Tedavi edilmediği takdirde tükürük bezi taşı hastalığının ciddi enfeksiyonlara yol açabileceğini vurgulayan Taştan, "Tıkanıklık nedeniyle bakteriler çoğalabilir ve bu durum derin boyun enfeksiyonlarına hatta sepsise (kan zehirlenmesi) neden olabilir. Taşlar tükürük bezlerinin tıkanmasına yol açtığında, bakteriyel enfeksiyonlar oluşabilir. Bu enfeksiyonlar, boyun bölgesinde ciddi ve hayatı tehdit edebilecek sorunlara yol açabilir. Bu nedenle hastaların tedaviye erken başvurması gerekiyor." uyarısında bulundu.

Taştan, tükürük bezi taşı hastalığının belirtileri arasında ağızda şişlik, yeme sırasında artan ağrı, ağız kuruluğu ve ağızda acı bir tat yer aldığı bilgisini paylaştı.

TÜKÜRÜK BEZİ TAŞINDA ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ!

Bu tür belirtileri gösteren kişilerin vakit kaybetmeden bir doktora başvurmaları gerektiğinin altını çizen Taştan, erken tanı ve tedaviyle hastalığın yol açabileceği komplikasyonların önlenebileceğini kaydetti.

Taştan, "Tükürük bezi taşı hastalığı erken teşhis ve tedaviyle başarılı bir şekilde yönetilebilir, ancak tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ağız sağlığının korunması tükürük bezi taşlarının oluşumunu engellemek adına önemlidir. Herhangi bir şüphe durumunda uzman doktora başvurulması gereklidir." tavsiyesinde bulundu.