Sağlık Bakanı Fahrettin Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Eris varyantının yurt dışı temaslı kişilerde görüldüğünü belirterek şunları kaydetti:
"Endişe konusu sayılamayacak bir gelişme. Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı, Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Yurt dışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz. Durum başka ülkelerde yaygın, bizde de ortaya çıkması muhtemeldi. Büyüklerimizi, kronik hastalarımızı koruyacağız."
Bakan Koca'nın ardından milyonlarca vatandaş Eris varyantının belirtilerini araştırmaya başladı. Peki Eris varyantının belirtileri nelerdir?
COVID-19 varyantlarından omicron varyantının mutasyona uğramış alt türü olan Eris varyantı çok daha bulaşıcı.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘izlenmesi gereken varyant’ olarak tanımlanan Eris varyantının boğaz ağrısı, öksürük, ateş başta olmak üzere birçok belirtisi var.
Dünyada ilk kez temmuz ayında ortaya çıkan Eris varyantının bugün ülkemizde 9 kişide görüldüğü açıklandı. Hızla yayılan Eris virüsü için endişelenmeye gerek olmadığı belirtilirken tüm dünyada vatandaşlar dikkatli olmaları konusunda uyarıldı.
Eris varyantı belirtileri nelerdir?
Covid-19 da olduğu gibi Eris varyantının belirtileri arasında baş ağrısı, öksürük, tat ve koku kaybı bulunmakta.
- Boğaz ağrısı
- Öksürük
- Burun tıkanıklığı veya akıntısı
- Baş ağrısı
- Nefes darlığı
- Tat ve koku kaybı
- Hapşırma
- Halsizlik ve yorgunluk
- Kas ve vücut ağrıları
- İştah kaybı
- İshal
Eris varyantından korunmak için neler yapılmalıdır?
Geçtiğimiz yıllarda Covid-19'un hayatımıza girmesiyle daha da yaygınlaşan hastalıktan korunma yolları Eris varyantında da pek farklılık göstermiyor.
Vatandaşların kişisel hijyen kurallarına dikkat etmesi tavsiye edilirken henüz maske kullanımı hakkında bir uyarıda bulunulmadı. Ancak vatandaşların çok kalabalık ortamlarda maske kullanması uzmanlar tarafından tavsiye edildi. Eris varyantından korunma yolları içinse aşağıdaki maddeler tavsiye edildi:
- Aşı olmak
- Sosyal mesafe
- Kişisel hijyene özen göstermek
- Hasta insanlarla yakın temastan kaçınmak
- Bağışıklığı güçlü tutmak adına beslenmeye dikkat etmek
- Temas edilen yüzeyleri düzenli ve sık bir şekilde dezenfekte etmek