"Haberin İşçisi"
İstanbul
Hafif yağmur
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9556 %-0.08
41,2092 %0.02
3.799,58 % 0,00
3.247.529 %2.974
İşçi Haber Sağlık Uzman doktordan sahur uyarısı! Kan şekeriniz düşebilir

Uzman doktordan sahur uyarısı! Kan şekeriniz düşebilir

Uzman isim, Ramazan ayında sağlıklı beslenme için sahura kalkmayı ve yeterli sıvı tüketimini vurguladı. İftar ve sahur arası minimum iki öğün önerirken, aşırı yağlı yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini ifade etti.

Okunma Süresi: 2 dk

Dr. Yasin Yılmaz, Ramazan ayında sıvı tüketiminin önemine dikkat çekerek mutlaka sahura kalkılması gerektiği önerisinde bulundu.

Düzce Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz 11 ayın sultanı Ramazan ayında nedeniyle sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu. Yılmaz, Ramazan ayının beslenme ve yaşam rutininin değiştiği bir dönem olduğunu belirterek "Sağlıklı beslenmenin sürdürülebilmesi için iftar ve sahur arasında geçen sürede en az 2 öğünü tamamlamak önemlidir. İki vakit arasındaki zaman dilimin kısalması ve uykudan istifade etmek amacıyla sahurda yemek yenmemesi ya da sadece su içilmesinin yaklaşık 13 saat olan açlığı daha uzun sürelere çıkarmaktadır. Bu da gün içerisinde açlık kan şekerinin ani düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı sağlıklı bir oruç süreci için; süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilmeli ancak aşırı yağlı ve tuzlu yemekler ile hamur işlerinden uzak durulması gerekmektedir. İftar vaktinde ise; yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı ve çok fazla miktarda besin tüketmektir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında fazla miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilir ve bu durum hem sağlık açısından risk oluşturabilir hem de ilerleyen günlerde kilo alımına zemin hazırlayabilir" dedi.

İFTAR VE SAHUR ARASINDA YETERİNCE SIVI ALINMALI!

İftar ve sahur arasında yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu halsizlik, bulantı, baş dönmesi ve düzensiz tansiyon değerleri gibi sağlık problemleri yaşanabileceğini işaret eden Dr. Yılmaz "Günde ortalama en az 1,5-2 litre (8-10 su bardağı) su içmeye bununla birlikte Ramazan ayında sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade maden suyu veya komposto gibi şeker içeriği düşük sıvıları tüketmeye özen gösterilmelidir. Sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmek ve bağışıklığımızı güçlü tutmak adına oruç tutarken yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklı ve her seferinde küçük porsiyonlar şeklinde beslenin" diyerek açıklamasını tamamladı.

Kaynak: İHA