"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.406.582 %0.469
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber Sağlık Uzman isim açıkladı: 8 saatten az uyuyanları bekleyen tehlike

Uzman isim açıkladı: 8 saatten az uyuyanları bekleyen tehlike

Yeterli uyku almak, bilişsel sağlığı ve genel yaşam kalitesini önemli ölçüde artırırken, altı saatten az uyumanın demans riskini yüzde 30 artırdığı belirlendi. Uzmanlar, uyku düzeninin yaşla birlikte değiştiğini vurgularken, stres ve yaşam tarzı faktörlerinin de uyku kalitesini olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor.

7-8 saat uyku ve bilinçli yaşam tarzı değişiklikleri bilişsel sağlığı ve genel yaşam kalitesini önemli ölçüde iyileştirir. Ancak bu saat aralığından daha az süre uyumak sağlığınız için bit tehdit oluşturabilir.

Orta yaş grubundaki yaklaşık 8 bin kişiyi 25 yıl boyunca izleyen bir araştırma, gece ortalama yedi saat uyumanın, altı saat veya daha az uykuya kıyasla demans riskini yüzde 30 artırdığını ortaya koydu.

Dr. Séverine Sabia'nın liderliğinde gerçekleştirilen çalışma, orta yaşlardaki uyku alışkanlıkları ile sonrasında demans gelişimi arasındaki olası ilişkiyi inceledi.

Araştırmada, 50 yaş üstündeki yaklaşık 8.000 İngiliz yetişkinin verileri değerlendirildi. Sonuçlar, gecede ortalama altı saat veya daha az uyuyan 50'li ve 60'lı yaşlardaki bireylerin, ileride demans geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu gösterdi.

UYKU VE DEMANS BAĞLANTISI

Uyku bir dinlenme zamanı değil, beynin kendini onarmak için çalıştığı bir zamandır. Çalışmalara göre, toksinler vücudun çoğu bölümünden atılırken ve anılar pekiştirilirken, orta yaş gibi yetersiz uyku süreleri bu kritik süreçleri bozabilir ve daha sonra bilişsel bozukluğa yol açabilir.

YAŞLANMA VE UYKU DÜZENİ

Uyku düzenimiz yaşlandıkça değişiklik gösterir. Birçoğumuz uykuya dalmakta zorlanırız ancak beyin sağlığını korumak için onarıcı uyku gereklidir.

Bu nedenle, kaliteli uykuyu vurgulamayan orta yaşlı yetişkinlerin ilerleyen yaşlarda bunama riski daha yüksek olabilir.

STRES VE YAŞAM TARZI

Stres, kariyer, aile ve sosyal baskılar, yetişkinlik döneminde uyku süresini olumsuz etkileyebilir; bu durum gece boyunca uyanık kalmaya yol açar. Ekran süresi ve yetersiz beslenme gibi yaşam tarzı faktörleri, yeterli uyku alamamanın başlıca nedenleri arasında yer alır. Bu durum, beyinde kronik iltihaplanma ve sürekli stresle birleşerek kötü yaşam alışkanlıklarıyla pekişir.

UYKUSUZLUĞUN BELİRTİLERİ

Sürekli yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü veya ruh hali dalgalanmaları yaşıyorsanız, uyku düzeninizi yeniden değerlendirmenin zamanı gelmiş demektir. Yeterli uyku almak, hem genel sağlığınızı iyileştirmenin hem de düşüncelerinizi netleştirmenin önemli bir yoludur; ayrıca bunamaya karşı da koruyucu bir etkisi bulunmaktadır.

UYKU KALİTESİ NASIL İYİLEŞTİRİLİR?

Öncelikle, rahatlatıcı bir uyku vakti rutini oluşturun. Örneğin, hafif bir müzik dinleyin veya kitap okuyun.

Uykuya elverişli bir ortam sağlayın: yatak odanız karanlık, serin ve sessiz olmalıdır. Kafein tüketiminizi azaltın, özellikle öğleden sonra. Yatmadan hemen önce ekran kullanmaktan kaçının.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *