"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Rain and snow
1°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,4592 %0.37
38,1983 %-0.2
3.512.945 %-0.445
3.438,13 0,27
İşçi Haber Sağlık Uzmanlardan ağız kanseri uyarısı: Erkeklerde kadınlardan daha sık görülüyor!

Uzmanlardan ağız kanseri uyarısı: Erkeklerde kadınlardan daha sık görülüyor!

Ağız kanseri, erkeklerde kadınlara göre iki kat daha fazla görülüyor. Erken teşhis ve düzenli kontroller ile bu tehlikeli hastalığa karşı korunabilirsiniz.

Son yıllarda yaygınlaşan ağız kanseri, genellikle alt dudak, ağız tabanı ve dilde oluşan bir mukoza kanseri türüdür. Belirtileri arasında geçmeyen ağız yaraları, beyaz veya kırmızı lekeler, ağız kokusu, çğneme güçlüğü ve kilo kaybı bulunan ağız kanseri, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Radyoloji Uzman Hekimi Semih Tanrıverdi, ağız kanseri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Ağız Kanseri Hangi Alanlarda Oluşur?

Ağız kanseri, sıklıkla alt dudak, ağız tabanı, dil, bademcikler ve tükürük bezlerinin arkasında gelişir. Tanrıverdi, “Ağız kanserleri genellikle çok katlı yassı epitelyum hücrelerinden kaynaklanır ve baş-boyun bölgesinde en sık görülen kanser türlerinden biridir” diye belirtti. Erkeklerde kadınlara göre iki kat daha fazla görülür. Erken teşhis, hayati önem taşıyan bir adımdır ve düzenli olarak doktor ve diş hekimi muayeneleri yapılmalıdır.

Tütün ve alkol kullanımı, ağız kanserinin en önemli risk faktörlerindendir. Dr. Tanrıverdi, “Ağız kanseri vakalarının %90’ı sigara ve diğer tütün ürünlerini kullanan kişilerde görülmektedir. Alkol alışkanlığı da bu riski artırır” dedi. Ayrıca güneş ışınları, ailede kanser öyküsü ve kronik yaralar da bu hastalığın oluşma riskini artıran diğer faktörlerdir.

Ağız Kanserinden Korunmanın Yolları

Ağız kanserinin erken belirtileri genellikle göz ardı edilebilir. Tanrıverdi, ağız içinde geçmeyen yaralar, dudakta, dilde veya ağız tabanında beyaz veya kırmızı lekeler gibi semptomların önem taşıdığını belirtti. Beyaz lekeler, "lökoplaki" olarak adlandırılırken, kırmızı lekeler ise "eritroplaki" olarak bilinir ve kırmızı lekeler kanserleşme riski taşır. Ayrıca, ağız kokusu, çğneme güçlüğü ve kilo kaybı gibi belirtiler fark edildiğinde derhal bir uzmana başvurulması gerektiğine dikkat çekti. Erken teşhis, tedavi sürecini kolaylaştırabilir ve hastalığın ilerlemesini engeller.

Dr. Tanrıverdi, sigara ve alkol kullanımının ağız kanseri riskini artırdığına dikkat çekerek, düzenli doktor ve diş hekimi muayeneleri ile erken teşhisin önemini vurguladı. Ayrıca, ağızda keskin dişler veya protez kaynaklı yaraların kansere zemin hazırlayabileceğini belirtti. Bu tür problemleri ihmal etmeden tedavi ettirmenin önemli olduğunu söyledi. Toplumun bu konuda daha bilinçli olması gerektiğini ve erken teşhis ve tedavi ile hayat kurtarıcı sonuçlar elde edilebileceğini belirtti.

Ağız kanseri, erken teşhisle tedavi edilebilir bir hastalıktır. Düzenli kontroller ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları, doğru ürün kullanımları ile riskler azaltılabilir.