Samsun’un İlkadım ilçesinde yaşayan 92 yaşındaki Mehmet Pak, 25 yıldır ahşap oyma sanatını icra ediyor. Emeklilik sonrası, çocukluk aşkı olan bu mesleği sürdürmeye karar veren Pak, evinin alt katını atölyeye dönüştürdü. Uzun yıllar memur olarak çalışan Pak, şimdi ise minyatür ahşap kağnı arabası ve öküzler yaparak hem nostaljik eserler üretiyor hem de bu geleneksel zanaatı yaşatıyor.
Tarihi Değerleri Canlandırıyor
Mehmet Pak, yaptığı işin sadece bir meslek değil, aynı zamanda tarihi bir sorumluluk olduğunu vurguluyor. “Çalışmadan olmuyor. Çalışacaksın ki dinç kalacaksın,” diyen Pak, ahşap oyma işine duyduğu aşkı şöyle ifade ediyor: “Ne at arabasını ne de öküzü bilen yok. Bu gelenek kaybolmasın istiyorum.” Ürünlerini yaparken herhangi bir maddi kaygı gütmediğini belirtiyor; asıl amacı tarihi değerleri canlı tutmak.
Ahşap oyma ustası, yaptığı eserlerin değerini de gözler önüne seriyor. Öküz ve kağnı arabasının fiyatı 1.500 TL olarak belirlenmiş. Pak, “Bir öküz yapmak için odunu en az 13 kez elime almam gerekiyor,” diyor. Bunun yanı sıra çeşitli ahşap mutfak gereçleri ve oyuncaklar da üretiyor. “Karadeniz’de benden başka yapan yok,” diye ekliyor.
"zamane gençleri iş beğenmiyor'"
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gelen öğreticilik teklifini yaşı nedeniyle kabul etmeyen Pak, gençlerin zanaat öğrenme isteksizliğinden yakınıyor. “Zamane gençleri iş beğenmiyor. Ben zanaatımı başka kimseye öğretmedim” diyor. Pak, çırak yetiştirmenin getirdiği sorumlulukları üstlenmek istemediğini belirtiyor.
“ÖĞRENMEK İSTEYENE DE BEN ÖĞRETEMEM”
92 yaşındaki usta, zamanını ahşap oyarak geçirmenin ona güç ve neşe verdiğini ifade ediyor. “Bu işi öğrenmek isteyene de ben öğretemem. Artık kafam götürmüyor” diyerek yaşına rağmen mesleğine olan tutkusunu gözler önüne seriyor. Mehmet Pak, ömrünün son demlerinde de olsa, geleneksel zanaatın son temsilcisi olarak çalışmalarına devam ediyor.