"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2413 %0.07
37,0294 %0.02
2.311.888 %0.142
3.013,36 0,70
Ara
İşçi Haber Sendikadan Haberler Bass nedir? Bass Başkanı kimdir

Bass nedir? Bass Başkanı kimdir

Bass nedir? Bass Başkanı kimdir? Banka, Finans ve Sigorta İşçileri Sendikası (Bass ) hangi faaliyetlerde bulunmaktadır?

Bass Türk-iş Konfederasyonu’na bağlı olarak 9 numaralı Banka, Finans ve Sigorta iş kolunda örgütlenmiştir.15 bine yakın üyeye sahip olan Bass’ın tam adı Banka, Finans ve Sigorta İşçileri Sendikası’dır. 1972 yılından bu yana bankacılık sektöründe çalışan işçilerin önemli temsilcilerindendir.

 

Bass ana tüzüğünde faaliyet amacı şu şekilde tanımlanmıştır; Bass üyelerinin ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini koruma ve geliştirme amacını taşır. Bu amacın gerçekleştirilmesinde İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine dayalı sosyal, ekonomik ve demokratik haklardan kuvvet alır. Atatürk ilkelerine bağlı kalır ve tüm çalışmalarda bu ilkelerden hareket eder.

 

BASS YÖNETİM KURULU

 

Banka Finans ve Sigorta İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı 2016 yılında yapılan 18. Genel Kurul’dan bugüne Turgut Yılmaz’dır. Yönetim Kurulu’nda Yılmaz’ın yanı sıra Genel Sekreter Mustafa Eren ve Genel Mali Sekreter Nefiye Arslan görev yapmaktadır.

 

BASS’IN TARİHÇESİ

Bass 1972 yılında Vakıflar Bankası çalışanları tarafından bir işletme sendikası olarak kurulmuştur. Vakıflar bankası sendika üyesi çalışanların memur olduğunu, bu yüzden işçi statüsünde olmadığını, sendikalaşmanın gereksiz olduğunu iddia etmiştir. Bu nedenle işveren ile 2 yıllık bir yargı süreci yaşanmıştır. Sürecin sonunda banka çalışanlarının “işçi” statüsünde oldukları kararını alabilmişler ve böylelikle toplu sözleşmelilik düzenine girebilmişlerdir. O günkü sendikanın adı Vakıflar Bankası Mensupları Sendikası olup, kısa adı (Vakıf-Bank-Sen) dir.

1980 darbesi sonrası sendikacılık farklı bir boyut almıştır. 1983’te çıkarılan sendikalar yasası ile sendikalar işkoluna göre örgütlenmektedir. Toplu işkollarında olduğu gibi, bankacılık ve sigorta işkollarında da çalışan işçilerin en az yüzde 10 ‘unu temsil etme şartı  da getirilmiştir. Bu süreçte ayrıca bankalarda grev yasağı da getirilmiştir.

Sendika yasasında yapılan son değişiklikler doğrultusunda Vakıf-Bank-Sen de bir yenilik gereği duymuş ve ana tüzük yeni yasa ile uyumlu hale getirilerek sendikanın adı “Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası” (BASS) olarak değiştirilmiştir.

Kurulduğu günden bu yana bankacılık sektöründe çalışmalarına hızla devam eden BASS Vakıflar Bankası ile birlikte Vakıf Emeklilik ve Güneş Sigorta çalışanlarını bünyesinde barındırmakta ve yeni örgütlenme çalışmalarını sürdürmektedir.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *