DİSK Basın-İş, son dönemde gazetecilere yönelik artan baskı, gözaltı ve polis şiddetine dikkat çekmek için Taksim Tünel'de bir protesto düzenledi. Eyleme çok sayıda milletvekili, gazeteci, sanatçı ve aydın katıldı. Basın özgürlüğünün savunulduğu etkinlikte, gazetecilerin karşılaştığı engeller ve yargı baskısı bir kez daha kamuoyunun gündemine taşındı.
“Dürüst Gazeteciyi Susturmak İstiyorlar”
Protestoda, geçtiğimiz günlerde haberi nedeniyle tutuklanan 10Haber muhabiri Furkan Karabay’ın durumu örnek gösterilerek, “Gazeteciler gerçekleri yazdıkları için yargılanıyor, tehdit ediliyor. Suçluların serbestçe dolaştığı bir ülkede gazeteciler adalet arıyor. Bu adaletsizlik herkes için bir uyarıdır: Hukuk bir gün hepimize lazım olacak” ifadeleri kullanıldı.
DİSK Basın-İş tarafından yapılan açıklamada, basın özgürlüğünün demokratik bir toplumun temel taşlarından biri olduğu vurgulandı. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne atıfta bulunularak, ifade özgürlüğünün sadece “rahatsız etmeyen” düşüncelerle sınırlı olamayacağı, eleştirel ve farklı seslerin de özgürce ifade edilebilmesi gerektiği belirtildi.
Basına Baskı Artıyor
Ekim ayında gazetecilere yönelik engellemelerin ve yargı süreçlerinin yoğunlaştığına dikkat çekildi. Açıklamada, bu dönemde:
- En az 9 gazetecinin haber takibi sırasında engellendiği,
- 11 gazetecinin kötü muameleye maruz kaldığı,
- 7 gazeteciye soruşturma, 6 gazeteciye ise dava açıldığı,
- 104 gazetecinin yargılandığı ve 11’ine toplam 19 yıl 8 ay hapis cezası verildiği ifade edildi.
Ayrıca, Yeni Yaşam Gazetesi’nin bazı sayılarına toplatma kararı verildiği ve gazete dağıtımcılarının tehdit edildiği vurgulandı.
Yeni Yaşam Gazetesi Dağıtımına Polis Engeli
Eylem sonrasında Yeni Yaşam gazetesinin bugünkü sayısını dağıtmak isteyen katılımcılar, polis engeliyle karşılaştı. Görüşmelerin ardından yalnızca milletvekillerine gazete dağıtımı için izin verildi. Milletvekilleri, İstiklal Caddesi’nde gazete dağıtarak dayanışma sergiledi.
"Gazetecilik Suç Değildir"
DİSK Basın-İş, açıklamasını “Ne sansür yasaları, ne sosyal medyaya kısıtlamalar, ne de basın üzerindeki baskılar susturabilir. Gazetecilik suç değildir ve mesleğimizi inatla yapmaya devam edeceğiz” sözleriyle tamamladı.