Enerji -İş Sendikası bugün 6. kuruluş yılını kutluyor. Enerji-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmud Altunsoy kuruluşundan bu yana, işçilerle ilgili yaptığı çalışmaları İşçi Haber'e anlattı.
Enerji -İş Sendikası Genel Başkanı Mahmud Altunsoy, 15 kişilik ekiple çıktıkları bu yolda; yaptığı çalışmalara, karşılaştığı uzun ve zorlu süreçlere değinerek bulunduğu faaliyetlere dikkat çekti.
"REKABET OLMADAN KALİTE OLMUYOR"
Altunsoy, "Biz 19 Nisan 2013 tarihinde 15 tane kurucu arkadaşımızla bir araya geldik. 1963 yılından 2013 yılına kadar Enerji sektöründe tekelleşmiş bir sendika vardı. Türk-İş'e bağlı Tes-İş Sendikası vardı. Bunlar tekel olduğu için ne yazık ki işçinin hakkını hukunu aramayan, gözetmeyen, işçiyle, derdiyle pek alakası olmayan bir sendika yapısıydı. Tabi ki rekabet olmadan kalite de olmuyor. Biz de rekabeti oluşturmak adına 15 arkadaşımızla bir araya gelerek Enerji-İş Sendikasının temelini 2013 yılında attık.
BARAJI AŞAN ALTERNATİF YETKİLİ TEK SENDİKA
Ve iki yıl gibi kısa bir sürede 2015 Temmuz istatistiklerinde yılda işçiler için iki istatistik yayınlanır. Ocak sonu ve Temmuz sonudur. Temmuz istatistiklerinde 52 yılın üzerine ilk defa enerji iş kolunda barajı aşan alternatif yetkili tek sendika olduk.
Ve biz bu sürece gelene kadar bize çok mobingler, baskılar uygulandı. Siyasi ve bürokratik çehreyi her türlü maddi imkanlarıyla bizim önümüze set olarak gelmelerine rağmen hızlı bir şekilde Türkiye'nin 81 ilinin 14 sefer gezmiş biriyim. 6 yıldır Türkiye'nin en genç sendika başkanı olarak hala sendikanın kurucu Geneş Başkanı olarak devam ediyorum.
Gelinen noktada, birçok işyerinde binlerce işçiye umut olduk. Binlerce işçiye toplu sözleşme yaptık. Hak kazandırdık ceplerine para koyduk.
Taşerondan kadroya geçiş KHK'sıyla birlikte, arkadaşlar adına bizi engellediler. Bu KHK'yı çıkartarak işte sözleşmeden taşerona geçirdikleri 4D'li yaptıkları arkadaşları dediler ki devlet bundan sonra toplu sözleşme hakkı için müracatımızda biz sözleşme yetkisi vermeyeceğiz sendikalara.
YAPILAN ÇALIŞMALAR
Biz 6 yıllık süreç içerisinde binlerce kamu işçisine faydalı olduk. Türkiye'de özel sektörde çalışan arkadaşların sendikalılaşması çok zor. Ama biz Kütahya Polat Enerji'de yetki çoğunluğumuzu sağladık. Ancak bu ay sonunda mahkemiz var. Bunun gibi TMSF'ye devredilen Boydak Holding'e bağlı Boydak Enerji'de çoğunluğu sağladık. Toplu sözleşmemizi yaptık, işçilerimize çok güzel bir sözleşme çıkardık. İşçilerimize %26,5 zam aldık vs. birçok sulama birliklerinde, KYK'da, Boydak Holding'de, kamu hastanelerinde...
TÜRKİYE'DE ÇALIŞANIN YÜZDE 25'İ SENDİKALI
Tüm enerji iş kolunun olduğu yerde, su, elektrik, doğalgaz, rüzgar gülleri, güneş enerjileri, ısıtma, soğutma vs. bunların tamamı enerji iş koluna giriyorç. Ve bu iş kolunda Türkiye genelinde toplam 250 bin çalışan var. Bu çalışanların sadece yüzde 25'i sendikalı yüzde 75'i sendikasız. Burada da yüzde 2,5-3 gibi bir rakamı biz temsil ediyoruz. 7 bin üyemiz var şu anda, her geçen gün de büyümeye devam ediyoruz. Her istatistikte sayımız birer birer artıyor. Ama ne yazık ki "Türkiye'de sendika konusunda" ciddi sıkıntı var. Gerek hükümet cephesinde olsun, gerek özel sektörde olsun.
'SENDİKALILAŞMA ZORUNLU OLMALI'
Mesela Appaşoğlu Holding diye bir firma var. Yurt dışından bir ülkeden gemiyle taşıma işi alıyor. Avrupa ülkesi diyor ki firmaya çalışanlarınız herhangi bir sendikaya üye değil, çalışanınız sendikalı değil, toplu sözleşmenin tarafı değil. Dolayısıyla biz sendikası olmayan bir firmayla çalışmayız. Firma, ivedilikle çalışanlarını bir sendikaya üye yaptırıyor ve toplu sözleşme yapıyor, o işi öyle alıyor. Halbuki Türkiye'de devlet bugün sendikayı zorunlu kılsa ne çocuk işçi kalır, ne kaçak işçi kalır ne hiçbir türlü usulsüzlük kalmaz. Devletin yanı sıra sendikalar denetleyici kurum olacak. İnşallah zaman Türkiye'de zamanla sendikalılaşma, sendikalıların çalışma oranları artar diye ümit ediyoruz.
Biz gecemizle, gündüzümüzle işçilerimizin hakkını daha iyi bir seviyeye getirmek, onların daha iyi bir hayat yaşaması için mücadele ediyoruz. İnşallah mücadelelerimizle yarınlarımız daha güzel olur.
İŞÇİLER KOVULDU
Bize kamuda, Teiaş'da, İhlas'da, RSI'de üye olan arkadaşlarımızdan lojmanda oturanları lojmandan çıkarttılar. Yerinden sürdüler, attılar, kovdular vs. bunca şeye rağmen Enerji-İş sendikası bugünlere geldik. Ne yazık ki bize bunca zulmetmelerine rağmen, bizi bitiremediler. Asla duruşumuzdan taviz vermedik, işçilerimizi hiçbir zaman yanıltmadık, biz her zaman işçilerimizin yanında olduk ve onlara kazanımlar verdik, o yüzden bugünlere geldik." ifadelerine yer verdi.
MAHMUD ALTUNSOY KİMDİR?
Türkiye’nin en genç Sendika Genel Başkanı olan Mahmud Altunsoy, 28 Ağustos 1985’de istanbul’da doğdu.
İlk öğrenimine babasının resmi görevi nedeniyle Almanya’da başlayıp eğitimini istanbul’da tamamladı. Ortaöğrenimini İstanbul Kartal Mehmet Akif Ersoy İmam Hatip Lisesi’ nde bitiren Mahmud Altunsoy yüksek öğrenimine Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Medya bölümünde devam etmektedir.
Orta seviyede Arapça,İngilizce ve Almanca bilmektedir.Eğitim hayatı boyunca sivil toplum kuruluşlarında ve sosyal sorumluluk çalışmalarında görev almış vatani görevini Deniz Kuvvetlerinde yerine getirmiştir.
Özel sektörde ve Kamu’da çeşitli görevlerde çalışan Mahmud Altunsoy 2013 Yılı Nisan Ayı’nda 15 işçi arkadaşıyla birlikte “işçilerin sendikası” Enerji İş Sendikasını kurmuştur.Enerji İş Sendikası Genel Başkanlığı görevine devam eden Mahmud Altunsoy evli ve 2 çocuk babasıdır…