Türk-İş Konfederasyonu üyesi Genel Maden-İş Sendikası 1946 yılından bu güne Zonguldaklı maden işçisinin en önemli temsilcilerindendir. Ölümlü iş kazaları hakkında yapılan çalışmalar, toplu iş sözleşmeleri, mobbing ile mücadele Genel Maden-İş Sendikası’nın çalışma yaptığı konular arasında yer alır.
Genel Maden İş Sendikası, sendikacılıkta uluslararası gelişmeleri yakından takip etmektedir. Bu bağlamda IndustriAll Küresel Sendikası ve 7 milyon Avrupa işçisini temsil eden IndustriAll Avrupa Sendikası’ na üyedir.
GENEL MADEN İŞ SENDİKASI YÖNETİM KURULU
Nisan 2015’te yapılan 10. Olağan Genel Kurul’dan bu yana Genel Başkanlık görevini Ahmet Demirci üstlenmektedir. Yönetim Kurulu’nda Demirci ile birlikte Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Satılmış Uludağ, Genel Mali Sekreter Hikmet Gülşen ve Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Kahraman Kabassakal görev yapmaktadır.
GENEL MADEN İŞ SENDİKASI TARİHİ
Sendikanın tarihi 1946’da kurulan Ereğli Kömür Havzası Maden İşçileri Derneği’ ne dayanır.1947 yılında kurulan Ereğli Kömür Havzası Maden İşçileri Derneği yeni yasa gereği tüzük değişikliğine gider ve Ereğli Kömür Havzası Maden İşçileri Sendikası adını alır.
Türkiye’nin en büyük işyeri sendikası olarak 1947 yılında ilk sayı İşçi Sendikası gazetesi çıkartılır.
1961 yılında kurucu meclis tarafından işçilere grev hakkı tanınır ancak Zonguldak maden işçileri bu kapsamında dışında bırakılır, grev hakkı tanınmaz. Yapılan görüşmeler sonucu 1962 yılında kömür madenlerinde grev hakkı 275 sayılı yasaya eklenir.
1990 yılında ilk Temsilciler Kurulu toplantısı yapılır.24 Şubat günü 10 binlerin katıldığı ilk miting yapılır. 990 madenci grevi ve 4 Ocak 1991 Büyük Ankara yürüyüşü dünya işçi hareketi tarihinde yerini alır.