Hava-İş Sendikası Türk-İş Konfederasyou’na bağlı olarak 15 numaralı Taşımacılık işkolunda görev yapmaktadır. 18 binin üzerine üye sayısıyla kendi iş kolunun en büyük işçi sendikaları arasında yer alır.
Üyelerinin talep ve istekleri doğrultusunda işverenlerle gerçekleştirilen Toplu iş Sözleşmelerinde mevcut sözleşmede değişen şartlarla geliştirilmesi gereken maddeler, ekonomik şartlara uygun yüksek oranlarda maaşlara zam ve özlük haklarında iyileştirmeler temel maddeler olarak ele alınmaktadır.
HAVA-İŞ SENDİKASI YÖNETİM KURULU
Hava-İş Sendikası’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı 27. Genel Kurul’da seçilen Ali Kemal Tatlıbal yürütmektedir. Yönetim Kurulu’nda Tatlıbal’ın yanı sıra Genel Başkan Yardımcısı Serdar Uygur, Genel Sekreter Sedat Ali Cangül, Genel Mali Sekreter Mustafa Akgün, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Celalettin Meriçli, Genel Eğitim Sekreteri Safa Arslan Sürmen, Genel Mevzuat Sekreteri Arda Ersümer, Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Kayhan ve Yönetim Kurulu Üyesi M. Afşin Yelok görev yapmaktadır.
HAVA-İŞ SENDİKASI TARİHÇESİ
Sivil hava taşımacılığında 1933 yılından 1955 yılına kadar hizmet veren tek kurum Devlet Hava Yollarıydı. Burada çalışanlar memur statüsünde görev yapmaktaydı.
1955 yılında yürürlüğe giren yeni kanunla Devlet Hava Yolları THY AO olarak adını değiştirdi. Bu değişiklik aynı zamanda, kurum içinde sendikal örgütlenmeyi olanaklı kılan statüyü de beraberinde getirecekti. Fakat 1959 yılına kadar, gerekli olan 7 kurucu üye sayısına erişilemediği için sendika kurulamadı.
Geçici bir çözüm olarak 1959 yılında Petrol-İş çatısı altında buluşmak uygun görüldü. 420 personelin 300’ü üye olmuştu. Bu sendikalaşma adına bir bilinç kazandırmış oldu.
Petrol-İş ile birliktelik ancak 2 yıl sürdü. Ardından gelen bir yıllık örgütsüz dönem, sendikal arayışların nihai sonuca ulaşmasıyla sona erdi. Hava-İş 2 Nisan 1962’de tüm olanaksızlıklara ve deneyimsizliğe rağmen 14 kurucusunun özverili çabalarıyla kuruldu.